Ako tako nastavi, Kataloniji će ukinuti i autonomiju

Španske vlasti saopštile su danas da će ukinuti delimično ili u potpunosti autonomiju oblasti Katalonije, ako regionalni lideri ne odustanu od nezavisnosti.

Izvor: Beta

Sreda, 18.10.2017.

11:02

Ako tako nastavi, Kataloniji će ukinuti i autonomiju
Getty images

"Ukoliko predsednik Katalonije Karles Pućdemon ne odustane od nezavisnosti, onda će biti primenjen član 155 Ustava kojim se omogućava ukidanje autonomije", izjavila je potpredsednica španske vlade Soraja Saens de Santamaria.

Španski premijer Marijano Rahoj apelovao je danas na katalonskog lidera Karlesa Pudćdemona da "deluje razumno", pošto se približava rok koji je severoistočni region dobio da odustane o težnji za nezavisnošću.

"Tražim od Pućdemona da deluje razumno, na uravnotežen način, da stavi interese grašana u prvi plan", poručio je Rahoj u španskom parlamentu, prenosi Rojters.

AFP prenosi da je njegova zamenica Saens de Santamarija, 24 sata uoči isteka roka koji je Madrid dao Barseloni, izjavila da će Sspanija nastojati da privremeno ukine katalonsku autonomiju ukoliko lideri regiona ne odustanu od zahteva za nezavisnošću. "Gospodin Pućdemon će isprovocirati primenu člana 155 ustava", kazala je u obraćanju španskim poslanicima potpredsednica tamošnje vlade.

Rok u kom bi Pudždemon trebalo da se izjasni ističe sutra u 10 sati po lokalnom vremenu. Španske vlasti saopštile su danas da će ukinuti delimično ili u potpunosti autonomiju oblasti Katalonije, ako regionalni lideri ne odustanu od nezavisnosti.

Protest u parlamentu zbog pritovrenih Katalonaca

Istovremeno, oko 50 poslanika protestovalo je danas u parlamentu Španije isticanjem transparenata, kojima su zahtevali oslobađanje dvojice aktivista, zagovornika nezavisnosti Katalonije, opisujući ih kao političke zatvorenike. Protest poslanika u Madridu trajao je oko 15 sekundi, a oni su seli na svoja mesta pošto su upozoreni da krše poslovnik, navodi Asošiejted pres.

Aktivisti Žordi Sančes i Žordi Kuišar, lideri organizacija Katalonska nacionalna skupština i Omnium kultural, uhapšeni su u ponedeljak sa dvojicom katalonskih policijskih zvaničnika.

Njih četvorica se sumnjiče za podsticanje na pobunu, a pod istragom su zbog uloge u demonstracijama 20. i 21. septembra u Barseloni. Ti protesti su izbili pošto je španska policija upala u brojne katalonske institucije i uhapsila 12 zvaničnika katalonske vlade, nastojeći da osujeti pripreme za referendum o secesiji Katalonije, održan 1. oktobra.

Desetine hiljada građana protestovale su juče u Barseloni zbog hapšenja Sančesa i Kuišara, zahtevajući da budu pušteni na slobodu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

11 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: