Austrija: Zeleni u krizi, liderke je napuštaju uz suze

Nakon izbornog debakla i neulaska u novi saziv austrijskog parlamenta Zeleni u krizi. Nosilac liste u predizbornoj kampanji Ulrike Lunaček podnela ostavku.

Izvor: B92

Sreda, 18.10.2017.

10:09

Austrija: Zeleni u krizi, liderke je napuštaju uz suze
Tanjug, arhiva

Osim nje, ostavku je podnela i šefica stranke Ingrid Felipe. Njih dve su svoju odluku, uz suze, saopštile članovima stranke.

"Neophodan je novi početak", kazala je Lunaček na konferenciji za štampu na kojoj je saopštila povlačenje sa svih političkih funkcija. Ona je kazala da će "jedno vreme pauzirati".

Objašnjenje za debakl Lunaček nije imala, ali je priznala da je "bilo grešaka, koje treba analizirati".

Lunaček je istakla da su izbori bili odluka o jednom pravcu, zbog čega glasači nisu obraćali pažnju na teme kao što su Evropa, socijalna pitanja, ljudska prava. Kazala je da je ovo najteža kriza Zelenih od ulaska u parlament pre 31 godine.

Poručila je da će ispoštivati obećanje i da se neće sada vraćati ni u Evropski parlament, ali nije isključila mogućnost da će se kandidovati na izborima za evropsku skupštinu.

Na čelo Zelenih stupili su zamenica gradonačelnika Beča Maria Vasilaku, kao i Verner Kogler.

Zeleni su doživeli debakl na izborima, nakon što je, pred predizbornu kampanju tadašnja šefica stranke Eva Glavišnig podnela ostavku, a i tokom određivanja kandidata iz stranke istupio je najistaknutiji poslanik Peter Pilc koji je formirao sopstvenu listu sa kojom je uspeo da pređe census.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: