FR: Hapšenja ekstremista, planirali ubistva političara

Peset osoba uhapšeno na jugoistoku Francuske i u pariskom regionu zbog sumnje da su planirali napade na džamije i ubistva političara.

Izvor: Tanjug

Sreda, 18.10.2017.

08:13

FR: Hapšenja ekstremista, planirali ubistva političara

Kako je preneo AFP, pozivajući sena neimenovane izvore bliske istrazi, oni su planirali da ubiju portparola vlade Kristofa Kastanea i lidera radikalne levice Žan-Lik Melanšona.

Antiteroristička policija uhapsila je osumnjičene starosti od 17 do 25 godina, a u okviru istrage o krajnje desničarskim aktivistima, čime je potvrđena informacija koju je prethodno u utorak objavio francuski list "Mond".

Među uhapšenima su devet muškaraca i jedna žena, a osumnjičeni su za veze sa Loganom Aleksandrom Nisinom, bivšim ekstremistom krajnje desničarske grupe Francuska akcija koji je uhapšen u junu, rekao je neimenovani izvor za AFP.

Drugi izvor naveo je da su uhapšeni planirali da napadnu političare kao što su portparol vlade Kristof Kastane i lider radikalne levice Žan-Lik Melanšon. Uz to, vlast sumnjaju da su osumnjičeni, koji su u pritvoru zbog "udruživanja sa terorističkim prestupnicima", kovali zaveru s namerom da napadnu migrante i džamije. "Bili su tek u početnoj fazi planiranja", rekao je jedan od neimenovanih izvora francuske agencije.

Francuska TV stanica M6 javila je da su oni uhapšeni u severnom pariskom predgradju Sen-San-Deni i u Marseju.

Član Francuske akcije, 21-godišnji Nisin, optužen je u junu nakon što je na društvenim mrežama objavljivao preteće poruke protiv migranata i džihadista, navode isti izvori.

Nisin je uhapšen kod Marseja 28. juna i njegov slučaj je prvobito preuzelo lokalno tužilaštvo, a potom ga je prosledilo tužilaštvu za antiterorizam. Jedan od izvora bliskih istrazi kaže da su istražitelji utvrdili da je Nisin, koji je posedovao oružje i trenirao streljaštvo, imao nameru da svoje pretnje sprovede u delo.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: