EU mora da "živne", a Tusk ima plan kako da to postigne

Predsednik Evropskog saveta Donald Tusk predložio ambiciozni program koji predviđa održavanje 13 samita za dve godine u cilju oživljavanja EU nakon Bregzita.

Izvor: Beta/AFP

Sreda, 18.10.2017.

07:09

EU mora da
Getty images

Tusk je sinoć uputio svoj predlog posle apela o oživljavanju EU, koji su u nekoliko navrata uputili predsednik Evropske komisije Žan-Klod Junker i francuski predsednik Emanuel Makron.

Program počinje samitom EU u četvrtak i petak u Briselu i od tada će redovno biti održavani skupovi lidera Unije do juna 2019. godine, kao i neformalni sastanci o specifičnim temama.

Tusk je predložio i vanredni samit u Rumuniji posle odlaska Velike Britanije predviđenog u martu 2019. godine, kao i samit o bezbednosti naredne godine u Beču.

"Veoma sam zadovoljan što vidim vašu spremnost da ubrzate rad i prevaziđete osećaj bespomoćnosti", naveo je Tusk u pismu liderima EU pre samita.

Tusk namerava da poboljša metod rada i tradicionalni pristup pronalaska konsenzusa o nekom pitanju zameni raspravom na kojem će se otvoreno govoriti o neslaganjima.

U Briselu sutra počinje dvodnevni samit lidera EU na kojem će se raspravljati o Bregzitu i budućnosti EU.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: