Senatori u SAD postigli dogovor o zdravstvenom osiguranju

Američki senatori postigli su dogovor o nastavku isplata osiguravajućim kompanijama za zdravstvenu zaštitu koje je blokirao predsednik Donald Tramp.

Izvor: B92

Utorak, 17.10.2017.

22:01

Senatori u SAD postigli dogovor o zdravstvenom osiguranju
Foto: Thinkstock

Osiguravajuće kompanije su upozorile da će, ako se brzo ne omoguće te isplate, premije poskupeti, preneo je Asošijetid pres.

Tramp je u Beloj kući pozdravio dogovor senatora dve stranke, koji će verovatno naići na protivljenje u Kongresu.

Sporazum predviđa dvogodišnje produženje federalnih isplata osiguravajućim kompanijama koje je Tramp obustavio prošle nedelje, rekao je republikanac Lamar Aleksander.

Aleksander i demokratska senatorka Pati Mart su nedeljama radili na zakonu o zdravstvenom osiguranju, nezavisno od neuspešnih pokušaja lidera Republikanske partije da ukinu Obamaker, sistem zdravstvene zaštite koji je uveo prethodni predsednik Barak Obama.

Iako dogovor Aleksandera i Mari predstavlja proboj, njima će biti potrebna podrška ostalih senatora. Lider republikanaca u Senatu Mič Mekonel nije odmah podržao dogovor, dok je lider demokrata Čak Šumer pozdravio dogovor kao korak napred koji će kratkoročno pružiti stabilnost na tržištu zdravstvenih osiguranja.

Tramp je prošle nedelje objavio da se zaustavljaju isplaćivanja subvencija predviđenih Obamakerom. On je ocenio da se Obamaker urušava i pozvao je demokrate da postignu dogovor s njim o promeni sistema zdravstvene zaštite.

Ukidanjem subvencija Tramp, koji nije uspeo da u Kongresu ukine Obamaker, doveo je u pitanje održivost sistema s ciljem da primora kongresmene iz obe partije da se uvede novi sistem.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: