SAD: Direktni pregovori sa S. Korejom? Nije isključeno

SAD ne isključuju mogućnost eventulanih direktnih pregovora sa Severnom Korejom, izjavio je danas zamenik američkog državnog sekretara Džon Salivan.

Izvor: B92

Utorak, 17.10.2017.

09:12

SAD: Direktni pregovori sa S. Korejom? Nije isključeno
Tanjug-AP, arhiva

Njegova izjava dolazi svega nekoliko sati nakon što je Pjongjang upozorio da bi nuklearni rat mogao da izbile u bilo kom trenutku.

"Mi, na kraju, ne isključujemo mogućnost direktnih pregovora", rekao je Salivan u Tokiju posle razgovora sa japanskim kolegom, zamenikom ministra za spoljne poslove Šinsukeom Sugijamom.

SAD su usredsređene na diplomatiju kako bi se rešio problem koji Severna Koreja, kaže on. "Međutim, mi moramo sa našim saveznicima, Japanom, Južnom Korejom i drugima, da budemo spremni na najgore ukoliko diplomatija ne postigne uspeh", poručio je Salivan.

Salivan će, nakon posete Japanu, boraviti u Južnoj Koreji, prenosi Rojters.

Njegova poseta dolazi uoči turneje po tom regionu predsednika Donalda Trampa, zakazane za naredni mesec, dok napetosti u regionu rastu usled zabrinutosti zbog nuklearnih i raketnih proba Severne Koreje.

Severna Koreja poručila je prethodno Ujedinjenim nacijama da nikada neće pregovarati o rashodovanju svog nuklearnog arsenala ukoliko SAD ne promene svoju "neprijateljsku" politiku, upozorivši da "nuklearni rat može da izbije u svakom trenutku".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: