Šta se danas desilo u Prištini?

Iako su zvaničnici najavljivali da će se danas konačno primeniti sporazum Beograda i Prištine iz februara 2015. o pravosuđu, to se nije dogodilo.

Izvor: B92

Utorak, 17.10.2017.

12:52

Šta se danas desilo u Prištini?
Priština, Getty images

Kako je bilo najavljeno, srpski tužioci i sudije trebalo je da pred predsednikom Kosova Hašimom Tačijem danas u 11 sati polože zakletvu, čime bi se i konačno integrisali u kosovski pravosudni sistem, kako je i bilo predviđeno sporazumom iz februara 2015.

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić izjavio je danas da očekuje da će posao u vezi primena sporazuma o pravosuđu biti završen u petak i da se radi o važnom događaju, jer "ćemo prvi put od 1999. godine imati sud sa srpskom većinom, sa predsednikom suda Srbinom u Kosovskoj Mitrovici i Tužilaštvo sa srpskom većinom".

"Očekujem da će ovaj veliki i važan posao za srpski narod na KiM biti završen do petka, kao i svi preduslovi u smislu posebnih naknada za sudije i tužioce, o čemu će vlada doneti odluku", rekao je Đurić jutros za RTS povodom današnjeg početka primena sporazuma Beograda i Prištine o pravosuđu.

Portparolka Evropske službe za spoljne poslove Maja Kocijančič rekla je agenciji Beta da je sve spremno da sporazum stupi na snagu 17. oktobra, kao što su krajem avgusta dogovorili predsednici Srbije i Kosova u okviru dijaloga koji se u Briselu vodi pod pokroviteljstvom EU. "Svi koraci za integraciju srpskih sudija u kosovski sistem su obavljeni i obe strane ispunile su sve obaveze poštujući taj dogovor", dodala je ona.

Međutim, umesto toga, stigla je vest da se srpski tužioci i sudije nisu pojavili na polaganju zakletve pred Tačijem. On je rekao da je Srbija ometala sudije u tome da polože zakletvu da se ne bi dozvolila njihova integracija u pravosudni sistem Kosova i uputio poziv Beogradu da učini sve kao što je dogovoreno da bi sporazum, koji je od velike važnosti za građane Kosova, konačno zaživeo.

"To je jedan od brojnih koraka koje Srbija preduzima protiv građana Kosova pošto uključivanje sudija i tužioca iz manjinskih zajednica ima veliki značaj za ostvarivanje prava zajednica i obezbeđivanje ravnopravnog pristupa pravdi", kaže se u saopštenju.

Da je Beograd "umešao" prste potvrdila je potom i Maja Kocijančič. "Žalimo što je došlo do odlaganja po zahtevu Beograda. Priština je ispunila sve obaveze oko primene ovog sporazuma iz Dijaloga. Važno je da do integracije sudskog osoblja i primene sporazuma o pravosuđu dođe jer će to doprineti poštovanju vladavine prava na Kosovu, posebno u regionu Mitrovice. Mi očekujemo konstruktivno zalaganje u cilju pune implementacije svih sporazuma postignutih u Dijalogu o normalizaciji odnosa kome posreduje EU. U ovom smislu, važno je da do inegracije pravosuđa dođe, bez odlaganja, što je pre moguće", poručila je ona na brifingu za novinare.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

33 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Podeli: