Srpske sudije nisu položile zakletvu; Tači: Kriva Srbija

Srpske sudije i tužioci danas nisu došle na polaganje zakletve čime je trebalo da počne primena srporazuma o pravosuđu koji su Beograd i Priština postigli.

Izvor: Beta

Utorak, 17.10.2017.

07:10

Srpske sudije nisu položile zakletvu; Tači: Kriva Srbija
Ilustracija: Thinkstock

Taj sporazum iz februara 2015.podrazumeva integraciju srpskih sudija u kosovski pravosudni sistem.

Za danas je bilo najavljeno da pred predsednikom Kosova Hašimom Tačijem zakletvu polože 42 sudije i 14 tužilaca iz manjinskih zajednica. A kako mediji navode, naredni termin za polaganje zakletve mogao bi da bude u petak ili ponedeljak.

Predsednik Kosova Hašim Tači ocenio je da je Srbija omela sudije da polože zakletvu sa ciljem da se ne dozvoli njihova integracija u pravosudni sistem Kosova i uputio poziv Beogradu da učini sve kao što je dogovoreno da bi sporazum, koji je od velike važnosti za građane Kosova, konačno zaživeo.

"To je jedan od brojnih koraka koje Srbija preduzima protiv građana Kosova pošto uključivanje sudija i tužioca iz manjinskih zajednica ima veliki značaj za ostvarivanje prava zajednica i obezbeđivanje ravnopravnog pristupa pravdi", kaže se u saopštenju.

Današnje polaganje zakletve bio završni korak ka primeni sporazuma o pravosuđu postignutog 10. februara 2015 u Briselu.

U saopštenju iz kabineta predsednika Kosova takođe se navodi da današnji nedolazak na polaganje zakletve predstavlja još jedan neuspeh i izraz je nesposobnosti Evropske unije kao posrednika u procesu ostvarivanja sporazuma o pravosuđu.

"Nezavisno od tog namernog neuspeha orkestriranog iz Srbije, Kosovo će nastaviti da funkcioniše na osnovu ustavnih načela i zato pozivamo još jednom strane koje su potpisale sporazum o pravosudju da ispune svoje obaveze. Republika Kosovo je u svakom aspektu izvršila svoje obaveze", navodi se u saopštenju.

Prema Sporazumu predviđen je jedinstveni pravosudni sistem, odnosno jedan osnovni sud i jedno osnovno tužilaštvo za ceo region Mitrovice. Kako su tada kosovski zvaničnici izjavili, sudije i tužioci će raditi zajedno i neće biti podeljeni po etničkoj osnovi.

Sporazum predviđa da će krivični predmeti biti procesuirani u objektima suda na severu, dok će se gradjanske parnice voditi u objektima suda na jugu. Predsednik suda i glavni tužilac dolaze iz različitih etničkih zajednica. Glavni tužilac će biti Albanac, a predsednik Suda Srbin.

Broj sudija i administrativnog osoblja biće srazmeran broju i strukturi stanovništva u tom delu Kosova.

Predsednici Srbije i Kosova 31. avgusta su se dogovorili u Briselu da će sporazum biti implementiran 17. oktobra. Predstavnici EU juče su saopštili da je sve spremno za to.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 9

Pogledaj komentare

9 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Podeli: