Studenti na sudu: Nismo organizatori, šetali smo protiv...

Studenti protiv kojih je MUP Srbije podneo prekršajnu prijavu “zbog organizovanja neprijavljenog skupa” dali izjave u Prekršajnom sudu.

Izvor: Beta

Utorak, 17.10.2017.

12:02

Studenti na sudu: Nismo organizatori, šetali smo protiv...
Ilustracija: Thinkstock

Studenti Fakulteta dramskih umetnosti Pavle Terzić i Gavrilo Vučetić su izjavili da nisu i da ne znaju ko su organizatori protesta "Protiv diktature" i izrazili nadu da će biti doneta oslobađajuća presuda.

Posle davanja izjava u Prekršajnom sudu, Vučetić je novinarima preneo da je pred sudijom rekao istinu, odnosno da je na protestima bio kako bi se borio za pravdu.

On je kazao da veruje u sud i u institucije države da će uraditi pravu stvar i pokazati se kao nezavisni u postupku koji se vodi protiv njih.

"Rekli smo zašto smo šetali. Ja sam šetao protiv bezumlja koje se u Srbiji propagira putem raznih režimskih medija. Hteo sam da ustanem protiv toga i kažem da nisam deo tih ljudi, štaviše da sam protiv njih", rekao je Vučetić.

On je kazao da mu sve izgleda kao pokušaj zastrašivanja jer su izabrana dva studenta kako bi se toj ciljnoj grupi reklo da ne sme da protestuje i iskazuje različita mišljenja.

Terzić je rekao da su studenti šetali kako bi ukazali na kriminalnu situaciju u kojoj se nalazi kultura u Srbiji i kako bi bar malo osvestili ljude.

"Nismo organizatori protesta i ne znamo ko je. To smo rekli. Mi smo samo dva mlada momka sa srcem i stavom koji su hteli da to pokažu", rekao je Terzić.

On je dodao da bi svaka presuda koja ne bi bila oslobađajuća predstavljala veliki poraz za Srbiju jer bi se time pokazalo da se ljudi nepravedno osuđuju.

Pravna zastupnica studenata Kristina Todorovića iz Jukoma rekla je da su okrivljeni saslušani, da su njihove izjave bile saglasne i logične i da sudija treba da odluči o daljim koracima.

Kristina Todorović je navela da je suština optužnice da su studenti označeni kao organizatori skupa koji nije bio prijavljen u skladu sa Zakonom.

Ona je kazala da su predložili da se saslušaju policajci koji su predali prekršajne prijave protiv studenata i priližili izjavu ministra unutrašnjih poslova Nebojše Stefanovića iz jednog dnevnog lista u kojoj je on naveo imena osoba koje smatra organizatorima protesta.

Protesti "Protiv diktature" počeli su 3. aprila, dan posle održavanja predsedničkih izbora u Srbiji.

Ispred Prekršajnog suda u znak podržke studentima okupilo se više od stotinu građana, među kojima su bili i predsednik Demokratske stranke Dragan Šutanovac i predsednik Nove stranke Zoran Živković, lider Pokreta slobodnih građana Saša Janković, Biljana Srbljanović, Nikola Đuričko, Ivan Medenica.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Podeli: