Istina o posledicama NATO bombardovanja: "Vlada spremna"

Vlada Srbije je spremna da finansijski podrži osnivanje nacionalne laboratorije za istraživanje posledica NATO bombardovanja Srbije 1999. godine.

Izvor: Beta

Utorak, 17.10.2017.

22:13

Istina o posledicama NATO bombardovanja:
Foto: Tanjug, arhiva

To je izjavio ministar za zaštitu životne sredine Goran Trivan za Radio-televiziju Srbije i dodao da je Vlada spremna da pomogne da se utvrdi istina i da će se raditi "temeljno i bez žurbe".

Prema njegovim rečima, Vlada je spremna da logistički podrži rad laboratorije i da sačeka šta struka ima da kaže o tome što se tada dešavalo, kao i Koordinacionog tela koja će se baviti tim pitanjima.

On je rekao da je bio na sastanku s predstavnicima inicijative za utvrđivanje istine o posledicama NATO bombardovanja koji predlažu formiranju tima eksperata i osnivanje laboratorije za istraživanje posledica i dejstvu osiromašenog uranijuma.

Trivan je rekao da tužba protiv zemalja članica NATO nije primarni cilj istraživanja i da to u ovom trenutku nije pitanje.

"Kada budemo videli šta će se dešavati. Država je tužila NATO, ne postoji nijedan tabu, imamo pravo da svoju državu branimo. Hoćemo da vidimo istinu", rekao je Trivan i dodao da istraživanje nije političko pitanje.

Upitan da li bi Vlada Srbije podržala tužbu protiv NATO koju zagovaraju pojedine grupe, on je rekao da "nema pojma" da li će neko tužiti ili neće, već da je cilj da se utvrdi istina o bombardovanju.

Trivan je rekao da je posle prestanka NATO bombradovanja utvrđeno da je NATO koristio osiromašeni uranijum tokom bombardovanja četiri lokacije na području Vranja, Preševa i Bujanovca.

Prema njegovim rečima, država je finansirala identifikaciju tih lokacija koje su potom temeljno očišćene.

Trivan je naveo i da je po podacima nadležnih osirumašeni uranijum korišten na desetak lokacija na Kosovu.

U istoj emisiji RTS su učestvovali stručnjaci koji smatraju da je povećanje broja obolelih od karcinoma u Srbiji direktna posledica bombardovanja osiromašenim uranijumom, ali i oni koji tvrde da za to nema nikakvih dokaza.

Beogradski mediji su preneli sredinom septembra da je predlog da se formira nacionalna laboratorija koja bi ispitivala posledice agresije iz 1999. na ljude i životnu sredinu, dobio podršku kabineta predsednika Srbije.

Predlozi i preporuke Inicijativnog odbora upućeni predsedniku Vučiću prosleđeni su ministarstvima zdravlja i zaštite životne sredine, a u preporukama je podvučena neophodnost osnivanja koordinacionog tela i nacionalne laboratorije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

82 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Podeli: