Blic: Vučić smiruje Dodika, Erdogan Izetbegovića

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan održao je lekciju bošnjačkom članu Predsedništva BiH Bakiru Izetbegoviću o potrebi smirivanja tenzija u BiH, piše "Blic".

Izvor: Blic

Ponedeljak, 16.10.2017.

23:20

Blic: Vučić smiruje Dodika, Erdogan Izetbegovića
Foto: Tanjug / Rade Preliæ

List navodi i da će predsednik Srbije Aleksandar Vučić od predsednika Republike Srpske Milorada Dodika tražiti to isto.

Pozivajući se na odlično obaveštene izvore, beogradski dnevnik u svom sutrašnjem izdanju piše da je Izetbegović nenajavljeno posetio Tursku na poziv Erdogana koji želeo da mu u četiri oka prenese utiske o svojoj nedavnoj poseti Srbiji i razgovorima koje je s Vučićem imao o problemima u regiji.

"Najkraće rečeno, Erdogan je Izetbegoviću preneo da se sa Vučićem dogovorio da će Srbija i Turska učiniti sve što je u njihovoj moći kako bi se stabilizovale prilike na Balkanu, posebno u BiH", navodi se u tekstu.

Prema izvorima na koje se "Blic" poziva, s obzirom na to da je Turska pokazala spremnost za velika ekonomska ulaganja u Srbiji, stabilne političke prilike u regionu su od suštinskog značaja za obe strane, a preduslov za takvu stabilnost je - poboljšanje narušenih odnosa između Srba i Bošnjaka, posebno u BiH.

"To je Erdogan otvoreno rekao Izetbegoviću. Od bošnjačkog člana Predsedništva BiH se očekuje da ublaži zapaljivu retoriku prema RS, dok će, s druge strane, Vučić to isto da traži od Dodika kada je u pitanju BiH", tvrde neimenovani "Blicovi" izvori iz diplomatskih krugova.

Politički analitičar Nedžad Latić, koji inače važi za odličnog poznavaoca prilika u bošnjačkom političkom vrhu, ocenjuje da iznenadni odlazak Izetbegovića "na poklonjenje" Erdoganu predstavlja očigledan šamar politici koju u BiH vodi lider najveće bošnjačke stranke, navodi beogradski list.

"Nedavna poseta turskog predsednika Srbiji, kao i prijateljski tonovi koji su se mogli čuti između Erodgana i Vučića, ne mogu se posmatrati odvojeno od mnogo ozbiljnijih geostrateških dešavanja. Svima je vidljivo približavanje interesa Moskve i Ankare, kao i približavanje Rusije s brojnim drugim muslimanskim državama", zaključuje Latić.

Inače, iako se Erdogan preko Tvitera i objavljenim fotografijama na društvenim mrežama javno pohvalio jučerašnjim sastankom sa Izetbegovićem, na zvaničnoj internet prezentaciji Predsedništva BiH nije objavljeno nijedno slovo o njegovoj poseti stranoj državi i sastanku s njenim predsednikom.

Takođe, ni na zvaničnoj stranici SDA nije objavljeno da se njihov lider sastao s predsednikom Turske, napominje "Blic".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

23 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

18 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: