Predstavnici Albanaca na sastancima sa ambasadorima

Predsednik opštine Bujanovac izjavio da će predstavnici Albanaca iz Bujanovca, Preševa i Medveđe prisustvovati sastanicima sa ambasadorima "Prijatelji juga".

Izvor: Beta

Ponedeljak, 16.10.2017.

13:37

Predstavnici Albanaca na sastancima sa ambasadorima
Bujanovac, Tanjug, arhiva

Među grupom ambasadora "Prijatelji juga" je i ambasador Velike Britanije Denis Kif, a na tim sastancima će oni biti iz prve ruke informisani o problemima Albanaca iz tog dela Srbije, kazao je Šaip Kanberi.

Kamberi je nakon razgovora sa britanskim ambasadorom Denisom Kifom u Bujanovcu rekao novinarima, da se takva praksa vraća nakon šest godina, a da su u međuvremenu ambasadori informacije o ovim opštinama dobijali od predstavnika Koordinacionog tela vlade Srbije.

"Važno je da ambasadori informacije dobijaju iz prve ruke o svemu što je potrebno da se kaže u procesu evropskih integracija. Naročito kada su u pitanju poglavlja 23 i 24, odnosno vladavina prava, ljudska i manjinska prava", rekao je Kamberi.

On je najavio da će se sastanak sa ambasadorima i predstavnicima Albanaca iz ovih oblasti dogoditi 19. oktobra u Beogradu, a da će o istim problemima razgovarati i sutra sa premijerkom Anom Brnabić.

Kamberi je istakao da se ti problemi odnose na uključivanje Albanaca u državne organe, ekonomska pitanja, kao i na probleme u obrazovanju - nedostaci udžbenika i nepriznavanje diploma.

On je rekao i da je jedna od važnijih stvari koja očekuje opštinu Bujanovac privatizacija Bujanovačke banje za koju je ocenio da trenutno "ne uspunjava ni osnovne kriterijume poslovanja, zbog čega njenu privatizaciju ne treba odlagati ni jedan dan".

"Imali smo prilike da razgovaramo i zvanično sa predsednikom (Aleksandrom) Vučićem o tom pitanju i dobili smo od njega obećanje da neće biti političkih prepreka prilikom privatizacije Bujanovačke banje, odnosno da neće biti važno pitanje nacionalne pripadnosti onoga ko je bude privatizovao", rekao je Kamberi.

Na pitanje novinara o stavu Partije za demokratsko delovanje (PDD), čiji je on visoki funkcioner, o dešavanjima u opštini Preševo, Kamberi je istakao da PDD smatra da je uvodjenje privremenog organa bilo kršenje zakona o lokalnoj samoupravi.

"Privremeni organ u Preševu imenovan je mimo zakona o lokalnoj samoupravi. Dva člana u njemu dobila je stranaka koja nije bila najjača u Skupštine opštine, a imenovan je jedan član iz Srpske napredne stranke, koja nije imala ni jednog odbornika, zbog čega smo podneli žalbu Upravnom sudu, a danas ćemo podnet žalbu i Ustavnom sudu", rekao je Kameberi.

On je istakao da ukoliko se vanredno stanje u opštini Preševo, kojom od 15. septembra upravlja privremeni organ, produži na šest meseci do godinu dana, da će u tom slučaju PDD morati da upotrebi "nekonvecionalne političke metode".

Ranije je predsednik PDD Riza Haljimi najavio da ukoliko do 14. novembra, ne budu raspisani vanredni lokalni izbori, da će ta stranak organizovati proteste u Preševu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: