Pudždemon ima rok do sutra da se izjasni - "da" ili "ne"

Katalonski lider Karles Pudždemon ima rok do ponedeljka da razjasni da li je proglasio nezavisnost tokom govora koji je održao u parlamentu ranije ove nedelje.

Izvor: B92

Nedelja, 15.10.2017.

13:49

Pudždemon ima rok do sutra da se izjasni -
Foto: GettyImages

Centralne španske vlasti dale su Pudždemonu rok do sutra da razjasni da li je proglasio nezavisnost ili ne.

On je ove nedelje u parlamentu rekao da Katalonija pristupa proglašenju nezavisnosti, ali je predložio zamrzavanje primene tog proglašenja na nekoliko nedelja kako bi se omogućio dijalog uz posredovanje sa španskom vladom.

Katalonska separatistička grupa Asemblea Nasional Katalana (ANC) pozvala je Pudždemona da ignoriše upozorenja centralne vlade Španije i definitivno proglasi nezavisnost, istakavši da dalja suspenzija proglašenja "nema smisla".

Uticajna organizacija civilnog društva ANC je, u kratkom saopštenju, pozvala Pudždemona da ukine privremenu suspenziju proglašenja nezavisnosti koju je uveo ranije ove sedmice, preneo je AP.

Isti apel Pudždemonu uputio je i ključni politički saveznik vladajuće separatističke koalicije u Kataloniji, krajnje levičarska partija Kandidatura za narodno jedinstvo (CUP), koja je u pismu pozvala Pudždemona da definitivno proglasi nezavisnost od Madrida.

Secesionistički nastrojena partija CUP je, takođe, navela da bi Pudždemon trebalo da ignoriše upozorenje španske vlade, da "odmrzne" proces otcepljenja i definitivno proglasi nezavisnost. Jedan od lidera Katalonije, regionalni potpredsednik i predsednik levičarske Republikanske partije Oriol Hungeras pozvao je, međutim, na jedinstvo, jer različita mišljenja u vezi strategije o otcepljenju od Španije prete da podele pristalice nezavisnosti.

On je rekao da moraju očuvati jedinstvo koje je neophodno na putu do republike, misleći na nezavisnost Katalonije od Španije.

Zamenica španskog premijera Soraja Saens de Santamarija izjavila je da katalonski lider Karles Pudždemon mora da odgovori "da" ili "ne" na zahtev koji su mu je postavio Madrid - da razjasni da li je proglasio nezavisnost Katalonije i dodala da je na njemu da izbegne vanredne mere.

"To je jednostavno da ili ne. U Pudždemonovim je rukama da izbegne vanredne mere centralne vlade i ispravi društvenu podelu", rekla je ona.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 8

Pogledaj komentare

8 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: