"Što bi Turci rekli, Erdogan u Srbiji dočekan kao kralj"

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan u Srbiji je dočekan kao kralj, njegovom posetom je Turska doprinela mirnijem okruženju na Balkanu, navodi "Dejli sabah".

Izvor: Tanjug

Nedelja, 15.10.2017.

08:36

Foto: Tanjug/Dragan Kujundžiæ

Novinarka tog lista imala je priliku da prati Erdogana tokom ovonedeljnih poseta Ukrajini i Srbiji.

Sumirajući rezultate posete Srbiji, u kolumni pod naslovom "Srpske ovacije Turskoj", novinarka Hilal Kaplan piše da su turskog predsednika na aerodromu u ponoć dočekali predsednik Srbije Aleksandar Vučić i ceo njegov kabinet.

"Što bi Turci rekli, dočekan je kao kralj", ističe ona u tekstu.

Vučića je Kaplan opisala kao "interesantnog lidera" koji je stekao podršku većine ljudi u zemlji.

"Dok je bio premijer, Vučić je u pismu javnosti o srebreničkom masakru rekao da Srbija jasno i nedvosmisleno osuđuje taj užasni zločin, da se gnuša onih koji su u njemu učestvovali i da će ih privesti pravdi", piše turska novinarka.

Navodi i da je "Vučić prisustvovao komemoraciji povodom 20-godišnjice tog masakra i, dok je pokušavao da položi cveće u memorijalnom centru za srebreničke žrtve, napala ga je grupa Bošnjaka".

Iako je Vučić to tada nazvao organizovanim napadom, pozvao je Srbe da ne pokazuju nikakvu mržnju prema Bošnjacima poručivši da njegove ruke ostaju otvorene i da će nastaviti politiku pomirenja, ukazuje novinarka turskog lista.

"Interesantno je da Vučić u vreme srebreničkog masakra nije samo stajao po strani. Bio je mladi ultranacionalistički političar i ministar informisanja pod bivšim predsednikom Slobodanom Miloševićem", navodi Kaplan, koja napominje da se Vučić 2008. pridružio liberalnoj partiji tvrdeći da želi da raskrsti sa svojom prošlošću.

"Svestan mržnje i izmešanih osećanja, Vučić je tokom sastanka sa Erdoganom u Novom Pazaru rekao da zna da tamo neće biti dočekan kao Erdogan, ali je obećao da će nastaviti da deluje za dobrobit tog grada i Srbije", ističe se u tekstu "Dejli sabaha".

Autorka teksta napominje da Novi Pazar ima najveći procenat muslimanskog stanovništva u Srbiji i da ne samo Srbi, već i Bošnjaci žele da Erdogan razvije dobre odnose sa Srbijom "jer se samo kroz saradnju sa susednim zemljama region može oporaviti od podela uzrokovanih ratom i doneti blagostanje ljudima".

"U tom cilju, uloga i posredovanje Turske u komunikaciji između Beograda i Bosne i Hercegovine su od velike važnosti", ističe Kaplan.

Ona navodi da je, Erdoganovom posetom Srbiji, Turska kao jedna od najvećih saveznica Bosne doprinela mirnijem okruženju na Balkanu.

"Ruska hegemonija je veoma jasna u Srbiji, ali postoji i nadmetanje sa Nemačkom, dok su Ujedinjeni Arapski Emirati prvi među muslimanskim zemljama koje najviše investiraju u tom regionu, a iza njih slede Azerbejdžan i Turska", navodi se u članku.

Kako novinarka zaključuje, "činjenica da turska državna banka Halkbank operiše u 35 ogranaka u Srbiji, dokaz je rastućeg uticaja Turske u toj zemlji".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

12 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: