"Preti haos u svetu", "Sahranili smo mnoge poput Trampa"

Komandant iranske specijalne jedinice Kuds poručio je da su njegove snage "sahranile mnoge kao što je američki predsednik Donald Tramp".

Izvor: B92, Beta

Petak, 13.10.2017.

19:19

Foto: Tanjug, AP

On je zapretio da će optužbe američkog predsednika protiv Irana naštetiti samim SAD.

"Mi nismo zemlja koja raspiruje rat, ali vojna akcija protiv Irana bi na kraju rezultirala žaljenjem... Trampove pretnje protiv Irana naštetiće Americi. Mi smo sahranili mnoge kao što je Tramp i znamo kako da se borimo protiv Amerike", javila je agencija Tasnim citirajući generala Ešmaila Ghanija, prenosi Independent.

Iranska revolucionarna garda je najmoćnija bezbednosna organizacija Irana, javlja Independent i dodaje da ona drži kontrolu nad velikim delom ekonomije Irana a ima i značajan uticaj na politički sistem.

Tramp je ranije pozvao ceo svet da se pridruži SAD u zahtevu prema Vladi Irana da "prestane sa smrću i uništenjem", prenosi Independent.

Predsednik SAD je izjavio da je nuklearni sporazum sa Iranom "najgori dogovor" i najavio povlačenje iz tog sporazuma. Iako su ga stručnjaci upozorili da dogovor funkcioniše i da ga se sve strane pridržavaju, očekuje se da će istrajati u svojoj odluci.

Predsednik iranskog Parlamenta Ali Larijani izjavio je da akcije SAD povodom nuklearnog sporazuma sa Iranom i politika sankcija toj državi mogu da dovedu do haosa u međunarodnim odnosima, a Kina je pozvala SAD da ostanu pri sporazumu.

"Izgleda da su povukli određene poteze koji će na duži vremenski period dovesti do manjka reda u međunarodnoj areni. Dokaz toga su sankcije koje su uveli Iranu i Rusiji, kao i mere koje su nedavno preduzeli povodom nuklearnog sporazuma sa Iranom", rekao je Larijani na sastanku sa predsednikom donjeg doma ruske Dume Vjačeslavom Volodinom, prenosi TAS.

Ukoliko SAD napuste takozvani Zajednički sveobuhvatni plan delovanja (JCPOA) o iranskom nuklearnom programu, ništa neće ostati od sporazuma, navodi agencija.

"Verujemo da je sporazum važan kako bi osigurao međunarodni režim neproliferacije i regionalni mir i stabilnost. Nadamo se da će sve strane nastaviti da čuvaju i primenjuju ovaj sporazum", rekla je portparolka kineskog Ministarstva spoljnih poslova Hua Čunjing na redovnom brifingu za novinare, prenosi AFP.

Agencija podseća da je kineski ministar spoljnih poslova Jang Jieči razgovarao telefonom i o nuklearnom pitanju Irana sa američkim kolegom Reksom Tilersonom. Kako je BBC prethodno izvestio, očekuje se da se predsednik SAD Donald Tramp danas povuče iz nuklearnog sporazuma sa Iranom i da iznese jaču strategiju konfrontacije, navode zvaničnici.

Ovaj potez, kako je navedeno, ne bi povukao SAD iz sporazuma već bi u narednih 60 dana od tog trenutka američki Kongres donosio odluku o tome da li će se povući tako što će ponovo uvesti sankcije Iranu.

Kako su naveli zvaničnici, državni sekretar SAD Reks Tilerson konsultovao se sa evropskim i kineskim kolegama, a BBC podseća da je Tramp bio pod pritiskom i u svojoj državi i u inostranstvu da ne odustane od sporazuma.

U tom sporazumu sa šest svetskih sila, usvojenom 2015, Iran se složio da će zaustaviti svoj nuklearni program u zamenu za smanjenje sankcija.

Američki kongres zahteva od predsednika SAD da na svakih 90 dana potvrdi da se Iran pridržava svog dela sporazuma i on je do sada to učinio dva puta.

Spekulacije koje su se pojavile u medijima da bi Tramp mogao ovog puta da odbije da potvrdi pridržavanje Irana sporazumu izazvale su zabrinutost među američkim saveznicima kao i među nekim članovima Trampove administracije.

Obraćajući se početkom meseca pred Senatom i američki ministar odbrane Džejms Matis istakao je da odustajanje od sporazuma sa Iranom nije u nacionalnom interesu, podsetio je BBC.

Iran i šest svetskih sila - SAD, Rusija, Kina, Velika Britanija, Francuska i Nemačka - postigli su 14. jula 2015. sporazum kojim se ograničava iranski nuklearni program u zamenu za ukidanje međunarodnih sankcija toj zemlji.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

49 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: