UNS: Novi državni sekretar urednik "Ilustrovane politike"

Vlada Srbije postavila urednika "Ilustrovane politike" Aleksandra Gajovića za državnog sekretara za informisanje, saopštilo je Udruženje novinara Srbije.

Izvor: Beta

Petak, 13.10.2017.

09:27

UNS: Novi državni sekretar urednik

UNS saznaje da je Gajović imenovan juče na sednici Vlade Srbije.

U saopštenju UNS se navodi da je Gajović proveo godinu dana kao savetnik u sektoru informisanja Ministarstva kulture i informisanja a učestvovao je i u pisanju seta medijskih zakona. U septembru 2013. Nadzorni odbor "Politike A. D." postavio ga je za glavnog i odgovornog urednika lista "Ilustrovana politika".

Aleksandar Gajović rođen je 1951. godine u Beogradu. Završio je Pravni fakultet.

Mesto državanog sekretara za informisanje u Ministarstvu kulture i informisanja bilo je upražnjeno više od tri meseca.

Na toj funkciji poslednji je bio nekadašnji predsednik i kasnije generalni sekretar UNS Nino Brajović, od decembra 2016. do 29. juna ove godine.

Negodovanje NUNS i NDNV

Nezavisno udruženje novinara Srbije i Nezavisno društvo novinara Vojvodine istakli su u zajedničkom saopštenju da imenovanje Gajovića za državnog sekretara za informisanje ne iznenađuje jer predstavlja nastavak "katastrofalne" kadrovske politike aktuelne vlasti u Srbiji.

NUNS i NDNV su naveli da je vlast Aleksandra Vučića proteklih godina na ključne pozicije u državnoj nomenklaturi veoma često postavljala, pre svega, "nekompetentne a često i moralno i profesionalno sporne pojedince".

"Ključni kriterijumi za takvo kadrovanje po pravilu nisu ni stručnost ni odgovornost već podobnost, poslušnost i lična privrženost Aleksandru Vučiću", ocenila su dva udruženja.

NUNS i NDNV smatraju da je sporna kadrovska politika u resoru kulture i javnog informisanja gde su prethodnih nekoliko godina za pomoćnike ministra i državne sekretare birani pojedinci sa veoma "problematičnim karijerama i vrednosnim stavovima".

Oni podsećaju da je svojevremeno za pomoćnika ministra kulture za sektor informisanja i medija bio imenovan Dragan Kolarević, koji se, kako navode udruženja "proslavio" zalaganjem za "prvi srpski kulturni ustanak" i sastavljanjem spiska 47 "nepodobnih" umetnika koji su za njega "nosioci pogubne antisrpske politike".

NUNS i NDNV navode i da je poslove državnog sekretara za informisanje do nedavno obavljao Nino Brajović, čiji je profesionalni kredibilitet u novinarskim krugovima osporavan zbog izveštavanja sa ratišta u Hrvatskoj.

"Ništa bolja kadrovska politika nije vodjena ni u drugim resorima Vlade gde su na visoke državne pozicije postavljani osudjivani zbog kafanske tuče, pripadnik zloglasnog odeljenja tajne policije, akterka 'afere satelit', sudija koji je potpisao oslobadjajuću presudu episkopu Pahomiju koju je kasnije osporio Vrhovni sud...", navode NUNS i NDNV.

Prema njihovoj oceni, imenovanje Gajovića, koji žene ne smatra ravnopravnim sa muškarcima, samo je nastavak kadrovanja aktuelne vlasti na štetu gradjana Srbije.

Ostavka Ljiljane Smajlović

Zbog izbora Gajovića, bivša predsednica UNS i nekadašnja urednica "Politike" podnela je ostavku na svoje mesto u radnoj grupi Ministarstva kulture i informisanja za izradu radne verzije Strategije razvoja sistema javnog informisanja u Republici Srbiji do 2023. godine.

"Bila mi je čast da budem izabrana, ali nakon što je Vlada Srbije za državnog sekretara u Ministarstvu kulture imenovala čoveka koji javno propagira neuke šovinističke predrasude prema ženama, prisiljena sam da podnesem ostavku na članstvo u toj radnoj grupi", navela je Ljiljana Smajlović.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: