Po: Kad bi došao, Tramp bi video da se dopada Srbima

SAD treba da izgrade još snažniji odnos sa Srbijom i nađu načine za promovisanje partnerstva radi stabilnosti Balkana, ocenio američki kongresmen Ted Po.

Izvor: Tanjug

Petak, 13.10.2017.

07:00

Po: Kad bi došao, Tramp bi video da se dopada Srbima
Tanjug-AP, arhiva

Po, koji je i kopredsedavajući srpskog kokusa, po povratku iz posete Srbiji je za Glas Amerike rekao i da će preneti poruku predsednika Srbije Aleksandra Vučića predsedniku Trampu i formalno i neformalno, i da će ga podstaći da poseti Srbiju.

"Mislim da će ako ode tamo Tramp ustanoviti da se Srbima, baš kao i Amerikancima, veoma dopada on i njegov nekonvencionalan način liderstva. Ta poseta bi bila dobra za Srbiju i SAD, nadam se da će otići.", kaže Po u intervjuu za Glas Amerike.

Govoreći o pismu koje je potpisao, zajedno sa još 13 članova Kongresa, i koje je upućeno državnom sekretaru Reksu Tilersonu, Po kaže da je razlog što su članovi Kongresa uputili pismo bio " da državnom sekretaru objasnimo naše stanovište da nam je potreban pozitivniji odnos sa Srbijom".

"To je dobro ne samo za SAD vec i za Srbiju, da razgovaramo o tome kako da budemo bolji partneri. To je ne samo dobro za bilateralne odnose već i pomaže stabilnosti u regionu. Ako je Srbija stabilna u regionu, po mom mišljenju i druge zemlje regiona biće stabilnije. Naš cilj je stabilnost u regionu kao i da imamo demokratsku vladu u Srbiji sa kojim SAD mogu da nastave partnerstvo", navodi Po.

On je istakao i da SAD podržavaju demokratske reforme, navodeći i da je sloboda štampe jedna od njih.

Po ocenjuje i da je prethodna administracija ignorisala Balkan i da je to bila greška. "Nadam se da ova administracija neće ignorisati Balkan, nijednu od zemalja Balkana", kaže Po.

Kada je reč o odnosu prema NATO, on kaže da razume zašto Srbija ne želi da bude u NATO-u, ali želi da bude u Evropskoj uniji. "Svakako bih podržao Srbiju u želji da uđe u NATO, ali razumem da ona želi da bude neutralna zemlja i neću ulaziti u rasprave oko toga", rekao je Po, koji ocenjuje i da je za dugorocnu stabilnost Evrope važno da se shvati da se "Rusija nije promenila od vremena Sovjetskog Saveza".

Po navodi i da mu je želja da Srbija bude dobro mesto za američke kompanije i obrnuto. "Zemlje koje imaju dobru ekonomsku saradnju su zajedno jače i podsticanje američkih investicija u Srbiju je jedan od mojih ciljeva, želimo da osiguramo da Srbija bude privlačna za američke poslovne ljude, a stabilnost je veoma važna. Kada je zemlja stabilna lakše je ubediti investitore da dođu. Potpuno se zalažem za američke investicije, bilo koje vrste ako će pomoći Srbiji", kaže američki zvaničnik.

Komentarišući rad srpskog kokusa, Po navodi da on značajno napreduje i da ima sve više članova i aktivnosti.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

21 Komentari

Možda vas zanima

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

16 h

Podeli: