"Mislio sam da Rusi umeju bolje da broje vojne snage NATO"

Poljski ministar odbrane Antoni Maćerevič je odbacio optužbe iz Rusije da su SAD u tišini rasporedile celu borbenu diviziju u Poljskoj, na granicama s Rusijom.

Izvor: Beta

Četvrtak, 12.10.2017.

18:31

Foto: GettyImages

On je naveo da je mislio da Rusi umeju bolje da broje vojne snage NATO.

"Treba reći da ta izjava baš nije ozbiljna, dovodi javno mnjenje u zabludu. Zaista sam mislio da u Ministarstvu odbrane Rusije umeju bolje da broje vojnike razmeštene na istočnom krilu NATO. Zaista, nije to divizija ni na koji način, a ako pogledamo rusku vojsku razmeštenu na granicama s istočnim krilom NATO, ona je daleko prevazišla više divizija", kazao je danas Maćerevič poljskoj agenciji PAP.

Maćerevič, koji je u poseti Londonu, rekao je da je bataljon daleko manja jedinica od divizije i da borbeni bataljoni NATO na njegovom istočnom krilu, u baltičkim republikama i Poljskoj, imaju čisto defanzivni, odbrambeni karakter.

"Poljska, baltičke zemlje i Rumunija, istočno krilo NATO, ima pravo na odbranu i dejstva koja će zastrašivati i braniti od agresivne aktivnosti Rusije i nikakve laži to neće promeniti", naveo je Maćerevič.

Šef poljske diplomatije Vitold Vaščikovski koji zajedno s Maćerevičem boravi u Londonu kazao je da upravo takve izjave i aktivnosti Rusije navode Poljake da razmotre da li bi zaista tražili od saveznika da razmeste diviziju ili čak dve u toj zemlji.

Portparol Ministarstva odbrane Rusije general Igor Konašenkov optužio je danas SAD da krše dogovore između NATO i Rusije, navodeći da je Druga američka oklopna brigada, koja treba da zameni Treću američku oklopnu brigadu, diskretno došla u Poljsku i razmestila svoja oklopna vozila, a da je vojna oprema Treće oklopne brigade ostala u Poljskoj i u baltičkim zemljama.

Prema tvrdnjama Konašenkova, borbena vozila Treće brigade i njenu opremu mogu u roku od dva sata da preuzmu trupe iz američke baze u Ramštajnu u Nemačkoj, što po proceni ruskog Ministarstva znači dodatnu oklopnu američku diviziju na granicama prema Rusiji.

Na zapadu Poljske razmeštena je od početka godine američka oklopna brigada od oko 3.500 vojnika koja se premešta na razne vojne vežbe po istočnom krilu NATO, dok komanda ostaje u Poljskoj, a na severoistoku Poljske nalazi se i multinacionalni borbeni bataljon NATO od oko 1.500 vojnika pod komandom vojske SAD.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

29 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: