Amerikance plaše i Severna Koreja i Trampova retorika

Većinu Amerikanaca plaši nuklearni razvoj Severne Koreje, a dve trećine njih smatra da "rat rečima" Donalda Trampa o Kim Džong-unu pogoršava situaciju.

Izvor: B92

Četvrtak, 12.10.2017.

00:32

Amerikance plaše i Severna Koreja i Trampova retorika
Foto: Gettyimages

Manje od 10 odsto ispitanika smatra da poboljšava situaciju.

Anketu je sproveo AP-NORC Centar za istraživanja javnih poslova, a sprovedena je sedam dana nakon što je Tramp lidera Severne Koreje Kim Džong-una nazvao "raketašem", zapretivši potom 19. septembra da će mu "totalno uništiti" državu ako SAD budu morale da se brane.

Jedna od ispitanika, Dajena Igan iz Los Anđelesa, koja sebe opisuje kao umerenu republikanku, rekla je da je sve to čini "veoma nervoznom".

"Ne znate gde je njima crta i kada će reći 'pritisnuću dugme"', rekla je ona.

Anketa ukazuje na to da oko 65 odsto Amerikanaca smatra da su Trampovi komentari pogoršali situaciju između SAD i Severne Koreje. Samo osam odsto ispitanika smatra da on situaciju čini boljom.

Da su Trampovi komentari pogoršali stvari smatra 89 odsto demokrata, 59 odsto nezavisnih i 38 odsto republikanaca.

Uprkos tome što mogućnost Severne Koreje da pogodi metu u SAD nuklearnim oružjem ostaje diskutabilna, mnogi od ispitanika su zabrinuti u vezi sa napadom na teritoriji Amerike.

Oko 67 odsto Amerikanaca su veoma ili ekstremno zabrinuti zbog pretnje koju nuklearni program Severne Koreje predstavlja po Ameriku. Četiri od deset ispitanika su zabrinuti konkretno za pretnju na mestu gde žive, a više takvih ima u urbanim delovima.

"On (Tramp) će biti negde na bezbednom mestu. Mi nemamo gde da idemo. Strašno je", rekao je Entoni Liroj Voters (61) koji živi u Severnoj Kalorini, 50-ak kilometara od nukearne elektrane.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

20 h

Društvo

Roditelji, hitan apel

Tokom noći više maloletnih osoba zbrinuto je zbog teške alkoholisanosti, saopštila je beogradska služba Hitne pomoći.

10:58

21.4.2024.

1 d

Podeli: