Blic: Ukrajinci objavili imena Srba koji ratuju u Ukrajini

Ukrajinska bezbednosna služba (SBU) je objavila prve podatke o Srbima u Vagnaru, ruskoj plaćeničkoj vojsci koja ratuje u Donbasu, piše Blic.

Izvor: Blic

Četvrtak, 12.10.2017.

09:28

Blic: Ukrajinci objavili imena Srba koji ratuju u Ukrajini
Screenshot

Objavljene su informacije o šestorici Srba, a kako je saopšteno, to je samo početak.

To su A. M. (25), rodom iz Valjeva, D. M. (49) iz Šapca, D. L. (38) iz Tuzle (BiH), Z. P. (26) iz Valjeva, N. S. (44) iz Doboja (BiH) i D. S. (37) iz Banovića (BiH). Ukrajinski ambasador u Srbiji Oleksandr Aleksandrovič je rekao da u Donbasu ratuje oko 300 Srba.

"Meni kao ambasadoru je veoma žao da takav veliki broj Srba ratuje protiv Ukrajinaca, koji vama nisu ništa loše nikad učinili. Ipak ne verujem da čak i ovaj broj reprezentuje čitav srpski narod", rekao je ambasador.

Vasilij Hritsak, šef SBU, rekao je da je služba svesna velikog broj stranih plaćenika umešanih u ratne zločine koje sprovodi Vagnar.

SBU, na čijem su sajtu objavljeni potpuni podaci o plaćenicima, nada se da će objavljene slike i informacije pomoći da budu privedeni.

I Radomir Počuča, koji je ranije radio i kao novinar i voditelj televizije Pink, učestvovao je u sukobima u Ukrajini kao borac na proruskoj strani. Mediji su pisali i da je po okončanju borbi boravio u Moskvi, podseća Blic.

Nagodio se sa tužilaštvom da prizna krivicu zbog učešća u sukobu u Ukrajini i za to priznanje dobio je kaznu od godinu i po zatvora, uslovno na četiri godine.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

21 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: