Crnadak: Različiti, ali zajedno na evropskom putu

Vreme je da ostavimo po strani svakodnevnu politiku i da se fokusiramo na bitne stvari, izjavio je danas ministar spoljnih poslova BIH Igor Crnadak.

Izvor: Tanjug

Četvrtak, 12.10.2017.

12:44

Crnadak: Različiti, ali zajedno na evropskom putu
Tanjug, Sava Radovanoviæ

Crnadak je panelu o Berlinskom procesu na Beogradskom bezbednosnom forumu ocenio da je ekonomska korist od približavanja šest tržišta ogromna.

"Svi smo u drugim fazama, svi smo vreoma različiti, imamo šest učesnika, jedan od njih je Kosovo, imamo dve zemlje koje nisu priznale Kosovo, neke koje su dugo kandidati. Različiti smo, ali zajedno smo na evropskom putu", rekao je Crnadak.

On je istakao da im Berlinski proces pomaže da bolje komuniciraju sa javnošću, međutim, naveo je i da nije lako imati potimizam u BIH 22 godine nakon rata, jer su svi očekivali više, između ostalog, bolje ekonomske prilike.

Kaže da nakon uspešne 2016. godine u integracionom procesu, postoji optimizam, iako 2017. godina i nije bila tako uspešna kao prethodna, ali, kako ističe, i dalje postoji prilika da se završe započete stvari i da BIH dođe do statusa zemlje kandidata 2018. godine.

Ocenio je da je dobro to što kroz Berlinski proces postoji konkretan fokus na Balkan. “Poboljšali smo ekonomiju, bezbednost i infrastrukturu. Mi smo bili tu i pre ovog procesa, ali nismo imali takvu saradnju”, primetio je Crnadak i dodao da svi vide koristi od zajedničkih susreta, te da to treba preneti na svakodnevni život i obične ljude.

Govoreći o nedostacima u društvu tih zemalja, Crnadak je naveo da još treba raditi na borbi protiv korupcije, na nezavisnom sudstvu, dodajući da na tome treba da rade institucije u samim zemljama.

Crnadak je komentarisao i najavu Žan Kloda Junkera o izradi strategije da Srbija i Crna Gora udju u EU 2025. godine rekavši da je bitno da postoje predviđanja o procesu evropskih integracija i ponovio da je BIH na ključnom putu evropskih integarcija.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

15 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: