Poruka Kurca Srbiji: Dosta pominjanja Katalonije, dijalog

Šef austrijske diplomatije Sebastijan Kurc smatra da nije preterano svrsishodno porediti Kosovo sa Katalonijom, već treba nastaviti dijalog s Prištinom.

Izvor: Tanjug

Četvrtak, 12.10.2017.

11:35

Poruka Kurca Srbiji: Dosta pominjanja Katalonije, dijalog
Getty images

"Ne vidim nikakvu dodatnu vrednost u poređenju situacije oko Katalonije sa onom na Kosovu", naglasio je austrijski ministar u intervjuu Tanjugu. Katalonski referendum o nezavisnosti je unutrašnje pitanje Španije, koje mora biti rešeno u okvirima španskog Ustava, ističe Kurc.

On nije direktno odgovorio na pitanje da li će Srbija pre pristupanja EU morati da prizna nezavisnost Kosova, već je podvukao da je EU stalno ukazivala da je dijalog Beograda i Prištine od velikog značaja za put Srbije ka EU. „Napredak u dijalogu će i dalje biti važan za tempo pristupnog procesa“, kaže šef austrijske diplomatije.

Kurc je istakao da je dosadašnji učinak na putu ka EU značajan: „Srbija je pod predsednikom Aleksandrom Vučićem, posebno dok je on bio premijer, sprovela važne i delimično bolne ekonomske reforme i sada je sidro stabilnosti u regionu. Činjenica je i da su Crna Gora i Srbija već najdalje odmakle na putu u EU”, navodi šef austrijske diplomatije.

Sa obe države, podseća, vode se pristupni pregovori, a njihova brzina zavisi od toga koliko će države biti spremne za EU kroz sprovedene reforme.

"Pretpostavljajući odgovarajuće angažovanje, u šta ne sumnjam, ponuđeni vremenski okvir predsednika Evropske komisije Žan Kloda Junkera predstavlja dobru orijentaciju. Predsednik EK, kao i evropski komesar Johanes Han, poslednjih nedelja su ponovili da sve države Zapadnog Balkana imaju evropsku perspektivu. Austrija izričito podržava tu perspektivu za sve te zemlje. To je važan, pozitivan signal u vremenu u kojem mnogi u regionu već u to sumnjaju“, kazao je Kurc.

Kad je reč o najvažnijim preduslovima koje Srbija mora da ispuni, on poručuje da je važno da se sluša šta Evropska komisija kaže. „Vladavina prava, osnovna prava, borba protiv korupcije i opšta stabilnost regiona su od odlučujućeg značaja. Svim tim oblastima i Srbija može dati veliki doprinos", ističe Kurc i dodaje da će njegova zemlja dati sve od sebe da države Zapadnog Balkana, a posebno Srbiju, u tome podrži.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

35 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

20 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: