Savet: Dug Beogradu prosto nestao; Vesić: Ocene paušalne

Gradski menadžer Goran Vesić izjavio je da Savet za borbu protiv korupcije uopšte nije ovlašćen da raspravlja o prihodima Grada Beograda.

Izvor: Danas

Četvrtak, 12.10.2017.

18:22

Savet: Dug Beogradu prosto nestao; Vesić: Ocene paušalne
Foto: Tanjug/Dragan Kujundžiæ

Vesić je kao “paušalne“ označio navode Saveta da je 566,4 miliona dinara, koliko su firme Pivej invest i So-lo invest dugovale Gradu Beogradu za zakup građevinskog zemljišta, jednostavno izbrisane iz kasnijih izveštaja, bez naznaka da je dug ikada izmiren.

List “Danas“ objavio je da se u Izveštaju Saveta za borbu protiv korupcije nalaze neke nelogičnosti koje “variraju od volšebnog nestajanja dugovanja firmi koje su zakupile građevinsko zemljište preko izdavanja poslovnog prostora u centru grada za nekoliko hiljada dinara do nagomilanih i nenaplativih potraživanja na osnovu naknade za uređenje građevinskog zemljišta“.

Izveštaj pokazuje i da se prihodi gradu od izdavanja građevinskog zemljišta poslednjih godina drastično smanjuju – od 2,7 milijardi u 2011. do 282 miliona u 2014, odnosno 412 miliona u 2015. godini.

“Danas“ piše i da dok se prihodi smanjuju, milionska dugovanja određenih firmi neobjašnjivo nestaju.

U Izveštaju se navodi primer dve kompanije Pivej invest i So-lo, čiji se ukupan dug od 566,4 miliona dinara iz 2013. godina ne pojavljuje među potraživanjima iz 2015.

Savet ističe da Direkcija za građevinsko zemljište nije pružila objašnjenje kako su ovi dugovi nestali a na isto pitanje ni list “Danas” nije dobio odgovor.

Inače, kako piše Danas, preduzeća Pivej invest I So-lo invest koja se nalaze u vlasništvu Deks Lukas trejda nemaju zaposlene, ne ostvaruju nikakve prihode poslednjih godina i tokom 2012. bila su u stečaju pa je otvoreno pitanje kako bi uopšte mogla da izmire dug.

Pored neplaćenih dugova od zakupa građevinskog zemljišta, Grad ima problema i sa naplatom naknade za uređenje građevinskog zemljišta.

Koliki je tačan dug po ovom osnovu teško je utvrditi s obzirom na to da podaci koje je Direkcija za građevinsko zemljište dostavila Savetu pokazuju mnogo manju sumu od one koju su gradski predstavnici poput Gorana Vesića pominjali u medijima.

Vesić je, piše “Danas”, početkom godine najavljujući reprogram duga za uređenje građevinskog zemljišta pomenuo iznos od 16 milijardi dinara potraživanja.

Na kraju Grad ne gubi samo zato što ne može da naplati dugove već i zato što svoju imovinu daje u zakup po neracionalno niskim cenama.

Gradski menadžer Goran Vesić izjavio je danas da Savet za borbu protiv korupcije uopšte nije ovlašćen da raspravlja o prihodima Grada Beograda, ali i naznačio da su primeri, koji taj Savet navodi o dva slučaja gde su navodno nestala potraživanja iz juna 2013. godine, na osnovu rešenja koja je potpisao tadašnji gradonačelnik Dragan Đilas.

"To je tema za ministarstvo finansija - budžet grada će do kraja godine biti oko 108 milijardi - kada je Đilas vodio grad 2013.godine budžet je bio 72 milijarde. Budžet se pravi od prihoda, ne od vazduha, ne pada sa neba", poručio je gradski menadžer.

Kako je rekao, prihodi su mnogo veći jer za razliku od tadašnjeg rukovodstva Beograda sada nema deficita od 20 odsto već je u okviru zakonskih okvira od pet odsto.

"Prema tome jasno je da su prihodi veći. Pa mi smo u junu pravili rebalans budžeta jer smo imali tri milijarde veči prihod. O kakvom padu prihoda govorite kada oni rastu?", podvukao je Vesić.

On je precizirao da je Direkcija za građevinsko zemljište ove godine zaključno sa 1. oktobrom ostvarila plan od skoro 97 odsto i prihodovala već 9,3 milijarde od 9,7 milijardi planiranih.

"Što se tiče Saveta za borbu protiv korupcije oni su u tom izveštaju naveli dva slučaja, kada je u pitanju Direkcija za građevinsko zemljište dve firme gde su navodno nestala potraživanja, ta potraživanja su nestala kako oni kažu 2013. godine u junu na osnovu rešenja koje je potpisao Dragan Đilas - to jasno govori kako se paušalno ponašaju", istakao je Vesić.

Kako je naznačio, prihodi Grada su veći, a prošle godine u decembru kada su preuzeli poslovni prostor zatekli su milijardu i nešto duga na Starom gradu, više od milijardu na Vračaru...

"Možemo da govorimo o činjenicama, ocene su paušalne i netačne, Savet za borbu protiv korupcije apsokutno nije telo koje može da kontroliše bilo čije prihode.

"Možete da dobijete sve izveštaje od Direkcije za građevinsko zemljište to što navode nije tačno" rekao je Vesić.

Posle Vesića oglasio se i Savet za borbu protiv korupcije koji je saopštio da “nije ovlašćen da kontroliše bilo čije prihode, ali jeste savetodavno telo Vlade sa zadatkom da sagledava fenomene sistemske korupcije, pa i raspolaganje javnom imovinom o čemu obaveštava vladu i nadležne”.

"Tim izveštajem, kao i Izveštajima u prethodnih 16 godina, Savet ne vrši kontrolu već u skladu sa svojom savetodavnom ulogom predlaže Vladi mere za prevazilaženje uočenih problema", navedeno je u saopštenju.

Kažu da su analizom raspoložive dokumentacije ukazali na nepravilnosti u raspolaganju nepokretnostima Grada i da je to za posledicu imalo izuzetno male prihode koje po tom osnovu ostvaruje Grad Beograd.

Dodaju da je dokumentacija na osnovu koje je rađen izveštaj dobijena je od Direkcije za građevinsko zemljište i izgradnju Grada Beograda, Sekretarijata za imovinsko-pravne poslove Grada Beograda, JP Gradsko stambeno i Infostana.

Navode i da verodostojnost dobijenih podataka Savet ne može da proveri, što je u Izveštaju i navedeno, tako da je, kažu, Vesićeva izjava o "paušalnim podacima Saveta", netačna i neprimerena.

Kažu i da ne tvrde da su firme Pivej invest i So-lo invest imale dugovanja 2013. godine, da u Izveštaju nisu rekli da su "nestala" potraživanja iz 2013. godine, već da su naveli salda dugovanja iz 2014. i 2015. godine dobijenih od Direkcije, "ne ulazeći u aktuelnu političku scenu".

Savet dodaje i da zbog izjave da podaci Direkcije za građevinsko zemljište njima dostavljeni nisu tačni, upućuju da je neophodno usvojiti preporuku Saveta da Budžetska inspekcija i DRI institucija izvrše kontrolu prihoda od raspolaganja imovinom od nepokretnosti Grada Beograda.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

29 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: