Gotemeler: NATO poštuje neutralan stav Srbije

Rouz Gotemeler, zamenica generalnog sekretara NATO izjavila da Alijansa prihvata opredeljenje Srbije da bude vojno neutralna da u tome ne vidi ništa sporno.

Izvor: Tanjug

Četvrtak, 12.10.2017.

13:48

Gotemeler: NATO poštuje neutralan stav Srbije
Tanjug, Sava Radovanoviæ

"Svaka zemlja ima pravo sama da bira. I sa drugim vojno neutralnim zemljama imamo odličnu saradnju, kao što je na primer Finska. Treba da gledamo kako da proširimo saradnju koju imamo kao partneri", rekla je Gotelemer na panelu Beogradskog bezbednosnog foruma na kojem je učestovala zajedno sa premijerkom Anom Brnabić.

Kako je dodala, pored vojne saradnje u okviru Programa za mir i IPAP-a ima još dosta drugih oblasti u kojima se dve strane mogu saradjivati i posebno istakla program Nauka za mir.

Ona je podsetila da dobru saradnju predsednika Srbije i šefa NATO Jensa Stoltenberga, navodeći da se njihov susret očekuje u novembru. Takođe, pozdravila je poruke koje je iznela premijerka na panelu, posebno u vezi sa ekonomijom, jer je to, kako kaže, ono što vodi Srbiju napred.

"Veoma je dobro da imamo priliku da zajedno održavamo vojne vežbe i druge aktivnosti, ali ima i drugih načina za razvoj odnosa, pri čemu bi bilo uzeto u obzir šta su inetersi Srbije, a to je na primer sajber bezbednost", navela je zvaničnica NATO.

Upitana da se osvrne na činjenicu da je zbog vazdušnih udara NATO najveći broj stanovniak Srbije protiv članstva zemlje u NATO, ona je rekla da deli stav generalnog sekretara Jensa Stoltenberga da "pamtimo prošlost, a gledamo u budućnost". Takođe je kao veoma važnu istakla njegovu raniju izjavu da žali zbog civilnih žrtava.

Prema njenim rečima, za NATO je ključni izazov opasnost koju predstavlja terorizam. NATO, kako kaže, nastoji da se sa tim problemom uhvati u koštac između ostalog i tako što pomaže zemljama poput Avganistana i Iraka da savladaju ekstremističke snage. "I Srbija zajedno sa nama učestvuje u obuci iračkih snaga. Ipak, ključni element borbe protiv terorizma jeste da se pobedi ISIS. To je nešto što je pretnja i za Balkan", kaže Gotemeler.

Drugi ključni izazov za zemlje Balkana i njihove vlade, uključujući i srpsku, jeste korupcija. Korupcija direktno podriva sposobnost zemlje da bude ekonomski stabilna, najveći je problem prosperiteta zemalja Balkana i budućnosti mladih, a na NATO je da vidi kako može da doprinese. "Taj doprinos nje pre svega u institucionalnoj sferi - kroz saradnju sa MInistarstvom odbrane", kaže ona.

Upitana da prokomentariše sopstvenu izjavu da je fantastično što je Crna Gora ušla u NATO, da objasni zašto je to tako, imajući u vidu da je reč o maloj zemlji, ona kaže: "Nije važno kolika je zemlja ili vojska već da može da doprinese misijama i da učestvuje u zajedničkim ciljevima u pogledu mira i stabilnosti. Ni Belgija nije velika zemlja ali su uvek dobrodošli za sto NATO."

Govoreći o uticaju Rusije na Evopu i region ona je navela da zaista postoji zabrinutost Alijanse zbog izazova koji dolaze od Rusije, poput aneksije Krima, destabilizacije situacije u Donbasu, održavanje velikih vojnih vežbi.

Ona naglašava da svaka zemlja ima pravo na to da održava vežbe svoje vojske, da Alijansa nastoji da to pitanje ne preuveličava ni kada je o Rusiji reč, ali da je važno da se to radi na predvidiv i transparentan način za okolne zemlje kao ne bi izvlačile pogrešne poruke. "Rusija šalje često pogrešne poruke, poruke netransparentnosti i zabrinjava njene susede i NATO", kaže ona.

Ipak, Alijansa je zainteresovana za dijalog sa Rusijom jer je to u interesu obe strane. "Niko ne želi krize, konflikte", dodala je Gotemeler.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: