EK ponovila: Poštovati ustavni poredak Španije

Evropska komisija poručila da podržava napore za unapređenje jedinstva u Španiji i ponovila poziv za puno poštovanje ustavnog poretka u toj zemlji.

Izvor: Tanjug

Sreda, 11.10.2017.

13:28

EK ponovila: Poštovati ustavni poredak Španije
Getty images

"Komisija pomno prati situaciju u Španiji i ponovo poziva na potpuno poštovanje španskog ustavnog poretka", izjavio je potpredsednik EK Valdist Dombrovskis na konferenciji za novinare.

Prema njegovim rečima, EK podržava napore za "prevazilaženje podela i da bi se obezbedilo jedinstvo i poštovanje španskog Ustava", preneo je Rojters.

Nešto ranije, španski premijer Marijano Rahoj je zatražio od katalonskog lidera Karlesa Pudždemona da razjasni da li je ili nije proglasio nezavisnost. Rahoj je istakao da je to prvi korak ka aktiviranju Člana 155 španskog Ustava, objavio je "Pais".

Odluka koju je danas donela španska vlada tiče se "sigurnosti za španski narod", naveo je Rahoj. "Ako Pudždemon poštuje zakon, staviće tačnu na period nelegalnosti i nesigurnosti. Tome se svi nadamo - da se okonča trenutna situacija u Kataloniji", naveo je Rahoj na konferenciji za novinare nakon sednice španske vlade.

Pudždemon je sinoć izjavio da prihvata "mandat naroda" za otcepljenje od Španije, ali od parlameta Katalonije zatražio da tu odluku suspenduje, kako bi se dalo više vremena za pregovore sa Madridom.

Kako ističe AFP, Pudždemon se, u obraćanju regionalnom parlamentu, uzdržao od jasnog zahteva za proglašenje nezavisnosti, ali je prostor za otcepljenje Katalonije ostavio otvorenim.

"Preuzimam mandat naroda da Katalonija postane nezavisna republika", rekao je on u govoru.

Pudždemon je, međutim, odmah zatim zatražio da parlament "suspenduje efekte proglašenja nezavisnosti kako bi se započeo dijalog u narednim nedeljama". On je, u govoru, dodao da rezultati referenduma održanog 1. oktobra znače "da" nezavisnosti i dodao da treba istražiti mogućnosti medjunarodnog posredovanja.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

15 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: