"Dugoročni dogovor sa Kosovom da bi Srbija mogla u EU"

Bilo bi najbolje kad bi sve zemlje Zapadnog Balkana zajedno ušle u Evropsku uniju, smatra profesor Florijan Biber.

Izvor: B92

Sreda, 11.10.2017.

18:32

Ilustracija: Thinkstock

On taj stav obrazlaže u uverenju da tako nijedna zemlja ne bi nekoj drugoj onemogućila učlanjenje koristeći kao razlog bilateralne nesuglasice.

Biber, koji je profesor Centra za jugoistočne evropske studije Univerziteta u Gracu, učestvuje na Beogradskom bezbednosnom forumu, a za Tanjug kaže da bi bilo idealno da što veći broj zemalja uđe zajedno, jer, ističe, to olakšava proces, budući da je za svako članstvo potrebno da ga ratifikuju sve zemlje članice, što je, konstatuje, dug proces.

Upitan konkretno da li je realno da Srbija i Crna Gora uđu istovremeno u EU, o čemu se u više navrata govorilo, Biber je rekao da bi to, ukoliko bi se dogodilo, motivisalo druge zemlje kanidadate da ubrzaju proces integracija.

"To može da bude Albanija na primer i to bi mogla da bude Makedonija, ako bi bila u stanju da reši spor sa Grčkom. To bi bio jako dobar signal. Ako zemlje uđu u EU zajedno, onda ne mogu da koriste bilateralne sukobe i da sprečavaju drugu zemlju da postane članica. To smo videli na primeru Italije u odnosu na Sloveniju, Slovenije prema Hrvatskoj, pa onda Hrvatske prema Srbiji...", navodio je Biber.

Kako kaže, uverenje je da su Srbija i Crna Gora najviše napredovale u procesu evrointegracija, ali ukazuje da je to uglavnom u formalnom smislu, a da suštinska pitanja, poput vladavine prava, slobode medija, borbe protiv korupcije nisu dovoljno "učvršćena".

"To mora da se reši pre članstva", smatra Biber, te dodaje da je potrebno, kad je reč o Srbiji, i da se reši pitanje Kosova.

"Imamo izjave o unutrašnjem dijalogu u Srbiji, ali na kraju krajeva treba naći neki konačni dugoročni dogovor sa Kosovom da bi Srbija mogla da postane članica EU", rekao je Biber.

Govoreći o bezbednosnoj situaciji u regionu, on je vidi kao prilično stabilnu, a kao glavni problem navodi bilateralne odnose koji su "ponekad loši".

"Na početku godine neki analitičari su čak rekli da postoji opasnost od rata, ja u to ne verujem. To, međutim, može da ugrozi bezbednosnu situaciju", primetio je Biber.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

35 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: