Han: Srbija "vrlo brzo" u EU

Evropski komesar za pregovore o proširenju Johanes Han izjavio sinoć da će Srbija "vrlo brzo" postati deo evropske porodice.

Izvor: Tanjug

Sreda, 11.10.2017.

08:51

Han: Srbija
Tanjug, Rade Preliæ, arhiva

Han se tokom razgovora sa premijerkom Anom Brnabić zahvalio Srbiji i na ključnoj ulozi kada je stabilonst regiona u pitanju.

"Vrlo sa zadovoljan što je prva zvanična poseta premijerke Brnabić upravo ova Briselu što pokazuje značaj i povećenost koju ona pridaje odnosu sa EU. Veliki posao je uradjen što će se uskoro isplatiti otvaranjem novih poglavlja", poručio je komesar Han.

On je posle sastanka sa premijerkom Brnabić u Briselu konstatovao da Srbija brzo napreduje kao bi iskoristila trenutak koji je došao posle govora predsednika Evropske komisije Žan-Kloda Junkera gde je dat jasan signal regionu da EU nedvosmisleno podržava politku proširenja na Zapadni Balkan.

"EU vrata su otvorena za nove ulaske do kojih će doći onoga trenutka kada zemlje ispune kriterijuem. Srbija je dobro pozicionirana kao jedna od vodećih zemlja u procesu evrointegracija", poručio je evropski komesar.

Han je proces pristupnja opisao kao maraton u kome se računa koliko brzo, ali i kvalitetno mogu biti primenjene reforme iz pristupnih poglavlja. "Mi želimo da napredujemo zajedno ka srpskom ulasku u EU . Kada će to biti to je u rukama Srbije. Nesumljivo je da Srbija pripada Evropi i da će brzo posti deo evropske porodice", izjavio je komesar Han.

On je posebno naveo da je ohrabren napretkom Srbije i osećajem odgovornosti premijerke Brnabić kada je u pitanju oblast vladavine prava, što će, prema Hanovim rečima, u velikoj meri i odrediti brzinu evrointegracionog puta Srbije.

Evropski komesar za pregovore o proširenju se tokom razgovora sa premijerkom Srbije zahavilo i za "ključnu ulogu Srbije u regionu kada je reč o stabilnosti", što Srbija, prema rečima Johanesa Hana, postiže dijalogom i prekograničnom saradnjom.

Han je naveo da je sa Brnabićevom razgovarao i primedbama koje je zvanični Beograd imao na stav Evropske komisije kada su u pitanju slučajevi Kosova i Katalonije
"Razumem osetljivost ovog pitanja u Srbiji i dobro da razgovaramo i to rešimo. Sada je važno da gledamo u budućnost da vidim šta se može uraditi povodom hrabre inicijative predsednika Aleksandra Vučića o untrašenjem dijalogu i kako podržati dalji razvoj Srbije i regiona", zaključio je Han.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

10 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: