"Rusi da plate Krim, to je gotovo, a slučaj Kosova..."

Predsednik Češke Miloš Zeman izjavio u Savetu Evrope da je ruska aneksija Krima svršen čin, a da je u slučaju Kosova primenjen princip dvostrukih aršina.

Izvor: B92

Utorak, 10.10.2017.

14:13

Getty images

Govoreći o Rusiji i Kirmu, Zeman je predložio da Rusija Ukrajini za izgubljeno poluostrvo isplati odštetu, bilo novčanu bilo u sirovinama.

Češki predsednik je tokom debate nakon svog govora na zasedanju Parlamentarne skupštine Saveta Evrope istakao da je ruska aneksija Krima svršen čin i citirao mišljenje bivšeg nemačkog predsednika Joahima Gauka da bi vraćanje Krima Ukrajini izazvalo evropski rat.

Direktni razgovori Rusije i Ukrajine bi mogli da vode do isplate kompenzacija Ukrajini za izgubljeni Krim, bilo novčane, bilo u sirovinama, predložio je predsednik Zeman, naglasivši medjutim, da je to samo njegovo lično mišljenje.

Zeman je povodom Krima pomenuo ponovo otcepljenje Kosova čiju nezavisnost je deo međunarodne zajednice priznao i upozorio da je to očigledan primer primene dvostrukih aršina, budući da je Zapad nezavisnost Kosova priznao, a otcepljenje Krima nije, javlja češki radio.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

13 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: