"Blic": Stigao Erdogan i "zatvorio" pola grada

Beograđane u utorak i sredu očekuje saobraćajni haos, pošto će pored radova koji su zatvorili pojedine ulice, poseta turskog predsednika dovesti do kolapsa.

Izvor: Blic

Utorak, 10.10.2017.

07:26

Tanjug, Dragan Kujundžiæ

Procene su da će mere bezbednosti biti veće nego prilikom Putinovog ili Bajdenovog dolaska, ali i da će očekivani saobraćajni kolaps "zaseniti" onaj koji su ruski i američki zvaničnik ostavili za sobom, piše "Blic".

Najavljeno je da će oko 3.000 domaćih policajaca regulisati stanje na kolovozu, koji će ili biti blokirani i prazni, ili "igla neće imati gde da padne".

Zato i ne čudi što policija ni ne pomišlja da obelodani kuda će se Erdoganova kolona kretati tokom boravka u Beogradu, kao ni koje će saobraćajnice, i kada, biti delimično ili potpuno zatvorene, navodi dalje "Blic".

Nakon sletanja gostiju iz Ankare na Aerodrom "Nikola Tesla", slobodna vožnja Novim Beogradom verovatno neće dolaziti u obzir. Neke od ulica koje vode od Surčina ka centru grada sigurno će biti zatvorene, a možda i jedan od mostova. Nedavna poseta grčkog predesednika Pavlopulosa pokazala je da, uz radove na putevima, i manja blokada dovodi do kolapsa, te ako vas put vodi ka Novom Beogradu, Zemunu ili Surčinu, možda bi trebalo da se odlučite za alternativne rute.

Kako je Palata Srbija nezaobilazna destinacija svih visokih zvaničnika, pretpostavlja se da će bar u jednom trenutku bulevari Mihajla Pupina i Nikole Tesle, ali i okolne saobraćajnice, biti zatvorene za vozila, piše beogradski list.

"Promene režima vozila verovatno neće biti, već će nam policija samo nekoliko minuta ranije javiti da zaustavimo autobuse, tramvaje ili trolejbuse, dok kolona ne prođe. Ta čekanja ne bi trebalo da traju više od nekoliko minuta, ali sa ovoliko radova na putu, sigurno da će biti mnogo duža, te molimo putnike za strpljenje", kazali su za "Blic" iz GSP-a.

Pojedini mediji preneli su da Erdogan sa sobom dovodi i 50 ličnih telohranitelja, i još 185 privrednika. Kada se tome doda i pratnja predsednika Srbije Aleksandra Vučića i drugih političara, kuda god da prođu, kolone blindiranih automobila se neće pomeriti brzo.

Vrlo verovatno je da će Erdogan u nekom trenutku završiti na Andrićevom vencu, što zbog Predsedništva Srbije, što zbog ambasade Republike Turske u obližnjoj Krunskoj ulici. To bi značilo zatvaranje Andrićevog venca, ulica Kralja Milana, Kneza Miloša, Krunske (minimum dela između Resavske i Kralja Milana), a verovatno i Dragoslava Jovanovića, Trga Nikole Pašića i nakratko svih drugih deonica kojima bi se do Predsedništva došlo. Naravno, i nekog od mostova, Brankovog ili Gazele.

Skoro je izvesno da će visoki gost iz Ankare posetiti Kalemegdan, gde je turska agencija donirala 139.000 evra pošto se obnavljaju Malo stepenište i Damat Ali-pašino turbe. Ovo će, bez dileme, dovesti do blokade najužeg centra grada - ulica Pariske, Sime Markovića, ulaska u Knez Mihailovu, možda i Kosančićevog venca, pa čak i Tadeuša Košćuška, Gračaničke, Uzun Mirkove...

Mediji prenose da će Vučić Erdogana ugostiti na posebnoj večeri u vili "Mir" na Dedinju, a banket bi za posledicu imao makar i kratkotrajno zatvaranje nekih od ulica koje okružuju zdanje, kao što su Užička, Tolstojeva, zatim Topčiderski venac i bulevari Vojvode Putnika i Kneza Aleksandra Karađorđevića. Naravno, i saobraćajnica koja od Novog Beograda vode do Dedinja poput Gazele.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

57 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: