Sutra prva Parada ponosa na Kosovu, stigle pretnje smrću

Prištinski mediji dobili su od osoba koji sebe nazivaju "revoltirani građani" pretnje u kojima oni prete smrću učesnicima za sutra planirane Parade ponosa.

Izvor: Beta

Ponedeljak, 09.10.2017.

22:47

Sutra prva Parada ponosa na Kosovu, stigle pretnje smrću
Foto: Tanjug

Putem e-maila "aganins.homo" koji je po svemu sudeći otvoren posebno za upućivanje pretnji, medijima je dostavljena poruka sa pretjnom "u ime morala ubijte nemoralne".

"Pozivamo sve one koji žele dobro ovoj zemlji da 10. oktobra 2017. godine zbog Parade degenerisanih ostanu daleko od ovog marša ili će ih zadesiti ista sudbina kao i učesnike marša. Izvršene su pripreme da se jednom za svagda ugasi odvatnost društva", kaže se u poruci.

Policija Kosova je za portal Koha.net na ove pretnje odgovorila da se na Kosovu "priznaje pravo na seksualnu orijentaciju i sloboda izražavanja sve dok se time ne dovode u pitanje prava ili slobode koje je garantovane Ustavom Kosova".

"Policija uzima u obzir sve što može da se poveže sa određenom situacijom i posebno organizacijom događaja ili manifestacija svake vrste. U skladu sa okolnostima koji karakteriše ovu manifestaciju policija je izradila svoj operativni plan u kojem je utvrdila sve operativne mere koje će biti preduzete u cilju nadgledanja i obezbeđivanja sigurnosti toka ovog događaja", kaže se u odgovoru policije.

Takođe se ističe da još više od toga policija je opredeljena da rigorozno obezbedi sve događaje za koje je dala dozvole kao i da predupredi bilo koje delo od bilo koga ko bi imao nameru ne prizna prava i slobode pojedinaca.

U Prištini će sutra pod sloganom "U ime ljubavi" biti održana prva Parada ponosa na Kosovu.

Parada će početi u 11.30 i kretaće se glavnim ulicama Prištine, od Trg Skenderbega, preko Trga majke Tereze do Trga Zahira Pajazitija.

Predviđeno je da na kraju parade budu održani kratki govori i kulturno-umetnički program. Prethodne tri godine na Kosovu su održana tri marša LGBT populacije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

19 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: