Merkelova popustila pred zahtevima saveznika?

Angela Merkel i njena konzervativna Demohrišćanska unija prihvatili su kompromis sa svojim bavarskim saveznicima CSU.

Izvor: Beta

Nedelja, 08.10.2017.

23:37

Merkelova popustila pred zahtevima saveznika?
Getty images

Prema dogovoru ograničio bi se broj migranata u Nemačkoj, javili su izvori bliski pregovorima.

Načelni dogovor postignut posle celodnevnih pregovora u Berlinu, ima za cilj da se okonča dvogodišnji sukob dve sestrinske grupacije i omogući formiranje, uz druge manje stranke, nove vlade Nemačke posle parlamentarnih izbora održanih krajem septembra.

"Postignut je načelni sporazum, još treba raditi na konačnom sporazumu", rekao je za Frans pres izvor blizak pregovorima.

Centralna tačka kompromnisa je da je kancelarka i njena Demohrišćanska unija prvi put prihvataju neku vrstu gornje granice za broj tražilaca azila koje će Nemačka prihvatati. Merkel se tome do sada protivila.

Po okvirnom sporazumu postignutom u Berlinu, dve partije nameravaju da postave cilj da broj dolazaka tražilaca azila ograniče na 200.000 godišnje.

Od 2015. i 2016, kada je u Nemačku ušlo više od milion migranata, uglavnom bežeći od rata u Siriji, bavarski CSU koji predstavlja najkonzervativniji deo kancelarkine političke porodice, već dve godine traži da se brojčano ograniči dolazak migranata.

U slučaju humanitarne krize, kao u Siriji, vlada ostavlja mogućnost da primi i više ljudi u nekom evropskom okviru, međutim kancelarka će za to morati da traži odobrenje Bundestaga, piše u nacrtu sporazuma.

Kompromis se odnosi samo na tražioce azila, a ne i na ekonomske migrante.

Za ekonomsku migraciju CDU i CSU su se dogovorile da rade na sistemu bliskom kvotama, kao Kanada i Australilja, definisanih prema potrebama za radnom snagom u Nemačkoj, naveli su isti izvori.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

11 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: