"Nije Vlada obdanište pa da nas vaspitačica zauzdava"

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić izjavio je da je Vlada tim u kome je premijerka Ana Brnabić "prva među jednakima".

Izvor: Tanjug

Subota, 07.10.2017.

23:37

Foto: Tanjug / Sava Radovanoviæ

"Nije Vlada obdanište pa da premijerka bude vaspitačica, a mi deca. Nema šta da obuzdava. Vlada je tim, premijerka mu dođe kao prva među jednakima”, rekao je Dačić.

“Imamo ciljeve i svako se trudi da ih što bolje ispuni. Mnogi bi voleli da vlada izgleda kao raštimovani orkestar, ali i novi dirigent, iako nije kalibra kao stari, ne diriguje loše", rekao je Dačić u intervjuu za “Kurir”, odgovarajući na pitanje da li je premijerka Ana Brnabić u stanju da "zauzda ministre".

Istovremeno, on je odbacio napise pojedinih medija o svađama između članova vlade, objasnivši da ako neko ima različito mišljenje ili argumentovano kritikuje ne znači da se svađa.

Upitan da objasni po čemu se razlikuju sednice Vlade vođene dok je na njenom čelu bio Aleksandar Vučić i sednice koje vodi Ana Brnabić, Dačić je kazao da su ljudi različiti, a da predsednik Vučić ima autoritet koji retko ko poseduje, a da je za njega važno da je Brnabićeva izabrana na Vučićev predlog.

Govoreći o aferi, koju su pojedini mediji prozvali "Vulinova tetka", Dačić kaže:

"Sve treba razjasniti, ali za to postoje nadležne institucije. Ali, sa druge strane, ne treba ni medijski linčovati ministra", rekao je Dačić.

Mreža za istraživanje kriminala i korupcije (KRIK) objavila je da je Vulin kupio stan vredan 200.000 evra od novca koji je navodno njegova supruga pozajmila od svoje tetke iz Kanade.

Upitan da li je odlučio o velikoj koaliciji sa SNS na predstojećim beogradskim izborima, Dačić je naveo da je izlazak na zajedničkoj listi sa SNS ili odvojeno "stvar matematike" i dogovora između njega i Vučića kao šefova stranaka, ali da o tome još nisu razgovarali.

Prema njegovim rečima tačan datum beogradskih izbora se još ne zna i dodao da nema ni jednog razloga da oni budu vanredni.

Upitan da oceni mogućnost povratka Dragana Đilasa u politiku, on je podsetio da se zbog bivšeg gradonačelnika Beograda, Vučić naljutio na njega i četiri godine ga zbog toga napadao.

"A onda mi Tadić i Miki Rakić, kada su izgubili kažu 'pogrešili smo što smo te naterali, bolje da je tada Vučić postao gradonačelnik'. Zato ne pominjite mi Đilasa", rekao je Dačić.

Dačić je, odgovarajući na pitanje da li zamera Ani Brnabić što se javno hvali da ga je rušila 5. oktobra sa vlasti, rekao da može lično da zameri bilo kome u Vladi koliko hoće, ali da je politika "ozbiljna stvar".

On je dodao da nije greh promeniti se, ako će to da bude na bolje.

"Pa i Vučić je od evroskeptika postao zagovornik EU i zato je državnik. To je jedini način da idemo napred i prilagođavamo se. Svet se menja. Devedesetih smo prespavali rušenje Berlinskog zida uz katastrofalne posledice. I ja to priznajem. Ali takve šanse više ne smemo da propustimo", rekao je Dačić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

81 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

12 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: