UN: Egzodus Rohingja se nastavlja

Ujedinjene nacije upozorile su na to da se egozodus Rohingja iz Mjanmara u Bangladeš nastavlja, šest nedelja od kako je počeo.

Izvor: Tanjug

Petak, 06.10.2017.

16:02

UN: Egzodus Rohingja se nastavlja

Više od 515.000 Rohingja je do sada stiglo u Bangladeš iz mjanmarske provincije Rakhina, od vojne operacije mjanmarskih bezbednosnih snaga, prenosi Rojters.

UN su vojnu ofanzivu Mjanmara opisalo kao etničko čišćenje, međutim, Mjanmar insistira da se njena vojska bori protiv terorista koji ubijaju civile i spaljuju sela.

Podsekretar UN za humanitarna pitanja Mark Loukok ponovio je apel za zaustavljanje krize i rekao da je sadašnja situacija "neprihvatljiva".

"Dolazak izbeglica iz Mjanmara nije zaustavljen. Još uvek je tamo stotine hiljada Rohingja i želimo da budemo spremni za slučaj da se egzodus nastavi", rekao je on na konferenciji za novinare u Ženevi.

Prema njegovim rečima, Mjanmar bi narednih dana trebalo da poseti zvaničnik UN.

Ta organizacija je navela da svaki dan u Bangladeš stigne u proseku oko 2.000 Rohingja, dok su mjanmarski zvaničnici navele da su pokušali da ubede grupe ljudi da ne odlaze u Bangladeš, ali da nisu mogli da zaustave ljude koji nisu državljani te zemlje.

Mjanmarska državna novinska agencija objavila je danas da se veliki broj muslimana sprema da pređe granicu, a koji su kao razlog odlaska naveli težak život, zdravstvene probleme, nesigurnost i strah da će postati manjina.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: