"Iz američke 'crne rupe' teroristi ID ispadaju kao mravi"

Što se više sirijska vojska, uz podršku ruskih snaga, kreće ka istoku, uništavajući ID u Dejr el Zoru, prisustvo američke vojne baze El Tanf sve veći problem.

Izvor: Sputnjik

Petak, 06.10.2017.

10:33

Foto: Gettyimages

To je saopštio zvanični predstavnik Ministarstva odbrane Rusije, general-major Igor Konašenkov, prenosi "Sputnjik".

Konašenkov je podsetio da je ta baza izgrađena nezakonito u aprilu 2017. godine i opravdava svoje postojanje „potrebom izvođenja operacija protiv ID“.

„Ipak, za pola godine postojanja te baze nije poznata nijedna operacija Amerikanaca protiv ID. Predstavnici Pentagona su više puta saopštavali da se tamo, pod zaštitom taktičke avijacije, nalaze instruktori SAD, Velike Britanije i Norveške koji obučavaju militante ’Nove sirijske vojske‘. U stvari, El Tanf je postao 100-kilometarska crna rupa na sirijsko-jordanskoj granici. I umesto ’nove sirijske vojske‘, otuda kao mravi izlaze mobilne grupe ID, koje izvode diverzantsko-terorističke ispade protiv sirijske vojske i civila“, izjavio je predstavnik ruskog vojnog resora.

Prema njegovim rečima, postoji još jedan problem u vezi sa američkom bazom u El Tanfu. U zoni „bezbednosti“ pored baze, praktično u pustinji, nalazi se najveći izbeglički kamp Rukban. Tamo se sada nalazi najmanje 60.000 žena i dece iz Rake i Dejr el Zora, gde Amerikanci ne puštaju humanitarne konvoje sirijskih vlasti, Jordana, UN, niti drugih međunarodnih organizacija.

„Izbeglice Rukbana su u suštini taoci, tačnije ’živi štit‘ američke baze“, zaključio je Konašenkov.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

15 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

22 h

Podeli: