Mandić: Naravno da nisam kriv, to je lažni državni udar

U nastavku suđenja za pokušaj terorizma na dan izbora u Crnoj Gori jedan od optuženih lider Nove Andrija Mandić negirao je krivicu koja mu se stavlja na teret.

Izvor: Tanjug

Petak, 06.10.2017.

20:52

Mandić: Naravno da nisam kriv, to je lažni državni udar
Thinkstock

On je istakao da je reč o lažnom državnom udaru, koji je osmišljen kako bi se odbranila vlast po svaku cenu.

Mandić je, kako prenosi RTCG, na početku suđenja, rekao da neće odgovarati na pitanja tužilaštva, i ponovo izneo primedbe na američke zastave u sudnici.

Sudija Suzana Mugoša je Mandića pozvala da se izjasni o krivičnom delu koje mu se stavlja na teret, a on je odgovoriio:

"Naravno da nisam kriv.“

Kazao je da Demokratski front (DF) nije planirao prevrat u Crnoj Gori, te da bi ga, da su to planirali, sigurno izveli i da ih niko ne bi zaustavio.

"Ali ga nismo planirali", naveo je Mandić ustvrdivši da iza svega stoje Stanko Subotić, Milo Đukanović i Beba Popović.

DF je, kazao je, promovisao "nenasilni metod borbe".

"Nikada nismo pokušali nasilnim sredstvima da ostvarimo političke ciljeve", izjavio je Mandić.

Mandić je podsetio da vladajuća DPS nakon završetka izbora nije imala većinu za formiranje vlade, nakon čega je DF ponudio manjinsku podršku svim ostalim strankama da formiraju vlast kako bi razvlastili DPS.

"To je ponuda koja se ne odbija. Neko tada u DPS-u kaže 'Ovo je opasna ponuda, oni neće ništa za sebe, hoće da nas razvlaste' i onda se poklapaju svi ovi detalju, juriš na nas, optužnica...", rekao je Mandić

Madić je prethodno rekako i da ne stoje navodi u optužnici da je lider DPS-a Milo Đukanović trebalo da bude uhapšen u Skupštini Crne Gore, jer je bivši premijer u parlament dolazio uglavnom kad je premijerski sat.

"Svi znaju da na dan izbora svi rezultate čekaju u sedištu svojih stranaka. Đukanović je rezultate svih izbora čekao u sedištu DPS-a", rekao je Mandić.

Mandić je rekao i da voli da ide u Srbiju i u Rusiju, a Beograd, kazao je, ne odvaja od Podgorice.

"Imam dobre odnose sa predsjednikom Srbije i Republike Srpske, i često se tamo sastajemo", rekao je Mandić, koji je na pitanje da li mu je poznato da je usvojen zakon kojim se zabranjuje odlazak u Rusiju, odgovorio:

"Ne postoji zakon koji zabranjuje odlazak u Rusiju. Nije donesen zakon kojim se zabranjuje prelazak granice, ali mi je oduzet pasoš".

Rekao je da smatra da je optužnica namerno pisana da bi mu se nanela politička šteta.

Kazao je da ne poznaje Bratislava Dikića, Kristinu Hristić, Šišmakova, Popova i Slavka Nikića i zapitao:"Kakav je to državni udar u kojem nema oružja".

"Čak su i one praćke dovezene nakon 16. oktobra i održanih izbora", rekao je Mandić i dodao da je oštećen "samim otvaranjem ovog procesa i potrebom da mora da sedi svakog dana na ovoj klupi".

Kazao je i da je "naredan svemu što dođe".

"Da su Nova i DF i planirali prevrat u Crnoj Gori, mi bi ga izveli. I niko nas ne bi zaustavio, ali ga nismo planirali", poručio je Mandić i ponovio da je reč o političkoj optužnici.

U dosadašnjem toku suđenja, optuženi Bratislav Dikić, Miloš Jovanović, Srboljub Đorđević, Kristina Hristić, Branka Milić, Milan Dušić, Mihailo Čađenović i Dragan Maksić negirali su krivicu.

Postupak protiv Dikića je razdvojen, zbog njegovog upućivanja na lečenje.

Optužnicom Specijalnog tužilaštva obuhvaćeni su i dvojica ruskih državljana, Eduard Šišmakov i Vladimir Popov, kao i srpski državljani Nemanja Ristić i Predrag Bogićević.

Optužnicom su obuhvaćena i lideri Demokratskog fronta (DF) Andrija Mandić i Milan Knežević, dok se postupak protiv prevodioca DF-a Ananija Nikića vodi posebno.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: