Katalonci saslušani i pušteni na slobodu

Šef katalonske policije Hose Luis Trapero i lideri organizacija za nezavisnost Katalonije Žordi Kuihart i Žordi Sančes izašli su sa saslušanja kao slobodni.

Izvor: B92

Petak, 06.10.2017.

23:32

Katalonci saslušani i pušteni na slobodu
Tanjug-AP, arhiva

Trapera su ispred suda dočekali aplauzi, ali i poneki povik "izdajniče", navodi "El Pais".

AFP ne navodi informacije o četvrtom osumnjičenom, koji je pomenut u ranijim objavama.

Povodom današnjih saslušanja, za nedelju u podne zakazane su demonstracije.

U Nacionalnom sudu održavaju se saslušanje o učešću u demonstracijama u Barseloni 20. i 21. septembra, kada je španska policija uhapsila nekoliko katalonskih vladinih zvaničnika i izvršila racije na nekoliko lokacija, u pokušaju da osujeti referendum 1. oktobra.

Španske vlasti navode da su demonstranti tada ometali policijske operacije, prenosi AP.

Španski Ustavni sud u četvrtak je naredio katalonskom Parlamentu da suspenduje sednicu zakazanu za sledeću nedelju, na kojoj vlasti Katalonije planiraju da proglase nezavisnost.

Katalonski parlament će zasedati u ponedeljak, izjavio je danas katalonski sekretar za spoljne i institucionalne odnose Raul Romeva.

"Parlament će raspravljati, parlament će se sastati. Biće održana debata i to je važno", rekao je Rameva za BBC, preneo je Rojters.

On je istakao da će kriza biti rešena političkim, a ne sudskim merama.

Odluka španskog Ustavnog suda o suspendovanju sednice katalonskog parlamenta šteti slobodi izražavanja, saopštila je predsednica parlamenta Katalonije Karmen Forkadelj.

Ona je, međutim, ukazala da parlament još nije doneo odluku o tome da li će u ponedeljak održati sednicu, prenosi Rojters.

Odluka španskog Ustavnog suda o tome da se spreči odrzavanje sednice u ponedeljak i pre nego što je ona formalno sazvana "šteti slobodi izražavanja i pravu na inicijativu članova ovog parlamenta, još jednom pokazujući kako se sudovi koriste za rešavanje političkih problema", rekla je Forkadelj novinarima.

Ustavni sud Španije je uz odluku o suspenziji sednice katalonskog parlamenta radi proglašenja nezavisnosti upozorio i da će vodeći ljudi tog parlamenta biti suočeni sa krivičnom odgovornošću ukoliko budu ignorisali sudsku odluku.

Sud je ukazao i da će održavanje bilo kakve sednice "iz prkosa" biti smatrano ništavnim.

Rojters prenosi pisanje španskog lista Pais da je ova odluka usledila nakon što je Katalonska socijalistička partija pravno osporila sednicu, protiveći se njenom održavanju.

Premijer Španije Marijano Rahoj pozvao je katalonskog lidera Karlesa Pudždemona da odustane od planova za jednostrano proglašavanje nezavisnosti tog regiona od Sspanije, kako bi "izbegli veća zla".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: