"Novosti": Male šanse da EU prizna grešku u vezi s Kosovom

U državnom vrhu Srbije ne veruju da će članice Evropske unije, koje su priznale samoproglašenu državu Kosovo, preispitati tu odluku, pišu "Večernje novosti".

Izvor: B92

Četvrtak, 05.10.2017.

09:10

Foto: Gettyimages

Uprkos tome, Beograd uveliko priprema pismo koje će u Brisel 10. oktobra poneti premijerka Ana Brnabić, jer je namera da se na taj način ukaže na dvostruke aršine koji su primenjeni u slučaju Katalonije i Kosova, dodaje list.

I predsednica Centra za spoljnu politiku Aleksandra Joksimović ne očekuje bilo kakvu izjavu iz Evropske komisije, koja bi govorila u prilog tome da je došlo do grešaka u prošlosti, kad je reč o nezavisnosti Kosova.

"Međunarodne organizacije ili države, kad se odluče na priznavanje neke države, veoma teško ulaze u reverzibilne procese, naročito u aktuelnom međunarodnom kontekstu", rekla je ona..

Predsednik SNP Nenad Popović ocenjuje da je pravno nasilje koje pojedine članice EU sprovode nad Srbijom na primeru Katalonije ogoljeno do kraja.

"Sad je svima jasno da su priznavanjem Kosova najgrublje povredili međunarodno pravo, ne obazirući se na naš Ustav i zakone. Zvaničnici iz Brisela treba konačno da se izjasne: da li međunarodno pravo nameravaju da primenjuju selektivno", navodi on, prenose "Novosti".

Podsetimo, Evropska komisija, koja je referendum u Kataloniji proglasila neustavnim, tvrdi da slučaj te španske pokrajine i Kosova i Metohije "nisu uporedivi".

Navedeno je da je tako jer je ”Španija država članica” Evropske unije.

”Kada je priznanje Kosova u pitanju, to je bio vrlo specifičan kontekst. To je bila pozicija usvojena od različitih UN deklaracija i različitih UN rezolucija i međunarodne zajednice. Veoma specifičan kontekst, sa specifičnim razlozima", izjavio je portparol Evropske komisije Margaritis Shinas, ali nije objasnio o kojim deklaracijama i rezolucijama UN se radi, niti u čemu su "specifičnosti" koje je spomenuo.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je da je muka Srbije utrostručena zbog dvostrukih aršina onih čiji deo naša zemlja želi da postane. On je kazao da EU ne može da govori o “sui generis slučaju“ i da se pismo mora poslati u Brisel. Međutim, dodao je da ne očekuje da će Brisel reagovati na zvaničan dopis Srbije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

19 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: