EU: Nisu dvostruki standardi, Kosovo "jedinstven" slučaj

Portparolka EU Maja Kocijančič odbacila je navode da za Kataloniju, tačnije Španiju, važe drugačiji standardi od onih koji su važili za Srbiju u slučaju Kosova.

Izvor: Tanjug

Utorak, 03.10.2017.

17:47

EU: Nisu dvostruki standardi, Kosovo
Foto: GettyImages

Ona je istakla da je međunarodno pravo univerzalno i da ga EU "u potpunosti poštuje".

Kocijančičeva je, povodom jučerašnjeg stava Evropske komisije da su slučajevi Kosova i Katalonije “neuporedivi”, naglasila u izjavi za Tanjug da “ne postoje dvostruki standardi”.

"Kosovo je sui generis slučaj”, rekla je Kocijančičeva Tanjugu.

“Kao što je to potvrdio Savet (Evropski savet), Kosovo je sui generis slučaj i kao takav se ne može uporediti sa bilo kojom drugom situacijom. Dvostrukih standarda nema. Međunarodno pravo mora biti univerzalno primenjeno, a EU ga u potpunosti poštuje”, stoji u pisanom odgovoru Kocijančičeve za Tanjug.

Kocijančičeva nije direktno odgovorila na pitanje Tanjuga kakvu “političku poruku” EU šalje zemljama kandidataima, posebno Srbiji, stavom da je ”Španija država članica” te da su zbog toga “slučajevi Kosova i Katalonije neuporedivi”.

Ona je, naime, ponovila stav da Srbija i Zapadni Balkan imaju “jasnu EU perspektivu”, koju su potvrdili i Evropski savet i predsednik Evropske komisije Žan Klod Junker u svom govoru o Stanju unije.

“Očekujemo da pozdravimo premijerku Srbije Anu Brnabić sledeće nedelje u Briselu, kada ćemo nastaviti razgovore o novim koracima na EU putu Srbije”, zaključila je Kocijančičeva.

Portparol Evropske Komisije Margaritis Shinas juče je na pitaje novinara o različitim pristupima EU pitanju nezavisnosti Kosova i Katalonije odgovorio da je “Španija zemlja članica” i da za njih ta dva slučaja “nisu uporediva”.

“Kada je priznanje Kosova u pitanju, to je bio vrlo specifičan kontekst. To je pozicija usvojena od strane Saveta, a na osnovu UN deklaracije i različitih rezolucija UN i međunarodne zajednice. U pitanju je veoma specifičana geo-politička logika i kontekst sa specifičnim razlozima. Za Evropsku komisiju te situacije nisu uporedive”, poručio je u ponedeljak portparol Evropske komsije Margaritis Shinas.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić odgovorio je da je ovakav stav Evropske komisije jasan primer dvostrukih standarda, a premijerka Ana Brnabić upitala da li se međunarodno pravo primenjuje samo za EU i da li neko drugo međunarodno pravo važi za treće zemlje.

Beograd je najavio da će se zvanično, pismom, obratiti Evropskoj komisiji ovim povodom.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

121 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: