Vučić: Deset puta sam čitao izveštaj,svi govore o nepravdi

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je da je muka Srbije utrostručena zbog dvostrukih aršina onih čiji deo naša zemlja želi da postane.

Izvor: B92, Prva

Utorak, 03.10.2017.

19:00

Vučić: Deset puta sam čitao izveštaj,svi govore o nepravdi

On je to naveo posle sastanka sa predstavnicima Rumunije, Bugarske i Grčke u Varni u Bugarskoj, i dodao da su ove tri zemlje veoma važne i da su govorile o “nepravdi koja je naneta Srbiji“.

“Kao predsednik Srbije najteže se osećam posle izveštaja Evropske komisije. Pročitao sam ga deset puta da ne bi bilo zabune“, rekao je Vučić, govoreći o izveštaju EK u kojem se navodi da se slučaj Kosova i Katalonije ne može porediti.

“Video sam reakciju mojih kolega, svi su govorili o Srbiji. Svi osećaju da je Srbiji naneta velika nepravda. Nisam čuo da se međunarodno pravo primenjuje za članice i nečlanice Evropske unije“, rekao je Vučić posle sastanka sa Bojkom Borisovom, Aleksisom Ciprasom i Mihaijom Tudoseom.

Dodao je da EU ne može da govori o “sui generis slučaju“ i da se pismo mora poslati u Brisel. Međutim, dodao je da ne očekuje da će Brisel reagovati na zvaničan dopis Srbije.

“To je specifičan slučaj – pa šta to znači? Ne možete da napravite sui generis slučaj“, naveo je predsednik za Prvu televiziju

Vučić se osvrnuo i na najavu premijera Kosova Ramuša Haradinaja da će dati državljanstvo i pasoš Albancima sa juga Srbije, te rekao da će time “daleko da doguraju“.

“Mi znamo koliko Albanaca ima u centralnoj Srbiji, ima mnogo Srba u centralnom Kosovu. Oni mogu da pričaju sve to dokle god imaju velike zaštitinike u inostranstvu. Mi nemamo takve zaštitinike, nema ko da nas štiti. Dužni smo da trpimo, da slušamo pritiske, da im se ponekad povinujemo, a kad to ne uradimo budemo označeni kao evropejci“, rekao je on.

Na pitanje da li će uz beogradske izbore možda ići i parlamentarni, Vučić navodi da se ne bi time bavio.

“Nemam pojma, ne mogu da se bavim malim temama. Opozicija? Koga da se plašim? Njih? Oni su već pobedili. Ne vidim u ovom trenutku razlog za parlamentarne izbore“, dodao je.

Osvrnuo se i na stizanje migova iz Rusije u Srbiju te naveo da će Srbija imati još više aviona.

“Kao što vidite, svi su govorili da nisam ispunio obećanje. Šest aviona će do petka biti u Beogradu, nisu sasvim ni rastavljeni, kako se govorilo, već samo jednim delom. To je ozbiljna eskadrila, ubedljivo najsnažnija u našem regionu“, naglasio je predsednik.

Portparolka EU Maja Kocijančič odbacila je navode da za Kataloniju, tačnije Španiju, važe drugačiji standardi od onih koji su važili za Srbiju u slučaju Kosova.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

15 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: