Tilerson: Ima komunikacije; Portparolka: Nezainteresovani

Severna Koreja nije pokazala "nikakav znak interesovanja" za pregovore sa SAD, izjavila je portparolka Stejt dipartmenta.

Izvor: B92

Subota, 30.09.2017.

21:33

Tilerson: Ima komunikacije; Portparolka: Nezainteresovani
Foto: GettyImages

Osim toga, ona je dodala i da je Vašington "otvorio kanale komunikacije" s Pjongjangom.

"Sjedinjene Države su otvorile nekoliko kanala za komuniciranje sa zvaničnicima režima Severne Koreje", rekla je Hiter Nojert, ali "severnokorejski zvaničnici nisu pokazali nikakav znak interesovanja za razgovore o denuklearizaciji".

Državni sekretar SAD Reks Tilerson je jutros u Pekingu ;rekao da ;SAD imaju "kanale za komunikaciju" sa Severnom Korejom i da "ispituju" volju vlade u Pjongjangu da razgovara o nuklearnom programu.

"Postavljamo pitanja. Imamo svoje linije komunikacije s Pjongjangom, nismo u potpunom mraku. Imamo otvorena dva ili tri kanala komunikacije", rekao je Tilerson novinarima.

On je naveo da SAD "ispituju teren" i poručio novinarima da "budu pažljivi".

"Možemo da pričamo sa njima i pričamo s njima", rekao je Tilerson posle višenedeljnih agresivnih izjava predsednika SAD Donalda Trampa i severnokorejskog lidera Kima Džonga Una.

Tokom razgovora radi pripreme posete Trampa Kini u novembru, i radi razmatranja problema sa Severnom Korejom, američki državni sekretar se danas u Pekingu sastao s kineskim predsednikom Si Djinpingom i s ministrom spoljnih poslova Vang Jiem.

Tilerson je rekao da Kina, glavna saveznica i ekonomski partner Severne Koreje, ne posreduje u kontaktima Vašingtona i Pjongjanga.

Nešto ranije, severnokorejska državna organizacija za inostranu propagandu nazvala je Trampa "starim psihopatom" na "samoubilačkoj misiji izazivanja nuklearne katastrofe koje će od Amerike napraviti okean vatre".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: