Austrija skreće udesno, podrška zabrani pokrivanja lica

Austrijski zakon koji zabranjuje bilo koji oblik potpunog pokrivanja lica, nazvan "zabrana burki", u ponedeljak će stupiti na snagu.

Izvor: B92

Subota, 30.09.2017.

18:33

Austrija skreće udesno, podrška zabrani pokrivanja lica
Ilustracija: GettyImages

Masovna podrška tom zakonu nagoveštava politički zaokret udesno posle predstojećih parlamentarnih izbora u toj zemlji.

Na izborima 15. oktobra očekuje se pobeda i dolazak na vlast desničarskih stranaka koje kampanju zasnivaju na porukama protiv migranata, što ukazuje na zamah desnice u Austriji, u čijim su vladama posle Drugog svetskog rata uglavnom bile stranke centra.

Zakon nazvan "Zabrana pokrivanja lica" uvodi zabranu nošenja u javnosti i skijaških maski i hirurških maski van bolnica, kao i maski za zabave, a kazna za one koji ga prekrše je novčana, 150 evra.

Uprkos velikom prilivu migranata u Evropu 2015. godine, veo preko celog lica retko se vidja u Austriji, ali snažna podrška novom zakonu ukazuje na antiislamsko raspoloženje gradjana.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: