Španija vri pred referendum: "Da i da - boli, dugo trpimo"

Građani Bareslone i dalje na ulicama. Uoči sutrašnjeg referenduma o nezavisnosti Katalonije, strasti se ne smiruju. Održan je i kontraprotest.

Izvor: B92

Subota, 30.09.2017.

17:57

Španija vri pred referendum:
Foto: GettyImages

Iako su španske vlasti pružile otpor referendumu, svi su izgledi da će glasači u ponedeljak imati priliku da se izjasne.

Zašto žele da odu iz Španije?

"Kažem da. Veliko da. Nije dobra politika koja se ovde decenijama vodi. Niko nije rekao: Hajde da sednemo, da razgovaramo. Da i mi damo svoje mišljenje. Mislim da bi to bilo fer."

"Da! zbog demokratije Katalonaca. Zbog njihovih prava. I zato što Španija godinama ugrožava naš mir"

"Da, da, da. Mnogo nas boli ono što smo dugo trpeli. Pre svega želimo mir, ali od njih nikada nismo dobili pomoć. "

"Nisam odavde i referendum me se ne tiče, ali sam došao da podržim svoje prijatelje i njihovo pravo da se izbore za svoju republiku."

"Da. Zato što mislim da je vreme za promene i zato što ne razumem ovoliki pritisak vlasti Madrida."

Ovo im je treći, ali sudbonosni referendum jer su prethodni iz 2009. i 2011. godine bili neobavezujući.

Za ovaj imaju kažu čak 60% podrške, ali ono što niko ne zna jeste da li će uspeti da održe referendum - Vlada u Madridu i Ustavni sud su im to zabranili.

Mnoga biračka mesta su pod prismotrom, ali organizatori imaju nameru da već u nedelju uveče uđu u škole u kojima se glasa, tu prespavaju i tako sutra ujutru otvore birališta.

"Ovaj referendum je organizovala vlada, stoga ona i treba da preuzme brigu u svemu. U normalnim okolnostima građani ne bi trebalo da misle ni o čemu, sem o tome šta će u nedelju zaokružiti", navode organizatori

Iako je predsednik Evropske komisije Žan Klod Junker pre dve nedelje rekao da će EK prihvatiti odluku Katalonaca na referendumu ma kakva ona bila, na skupu lidera evropske unije u Talinu poručeno je da se ustav i zakoni Španije moraju poštovati.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: