Ministarstvo branitelja: Zgroženi spomenikom Tepiću u BG

Ministarstvo hrvatskih branitelja saopštilo je da je "zgroženo" postavljanjem spomenika majoru jugoslovenske vojske Milanu Tepiću u Beogradu.

Izvor: B92

Subota, 30.09.2017.

16:44

Ministarstvo branitelja: Zgroženi spomenikom Tepiću u BG
Foto: Tanjug

Kako navode, Vlada Srbije se "veličanjem terorističkog čina i osobe koja je u samoubilačkoj akciji svesno uzrokovala smrt velikog broja ljudi, provodeći velikosrpsku agresiju na teritoriji Hrvatske, poistovećuje sa tom velikosrpskom idejom i politikom", prenosi Hina.

U Beogradu je u petak otkriven spomenik majoru JNA Milanu Tepiću koji je tokom sukoba devedestih poginuo tako što je digao u vazduh vojno skladište i sebe, ne želeći da prepusti neprijatelju veliko skladište oružja i municije.

Otkrivanje spomenika i polaganje venaca održano je povodom obeležavanja 26. godišnjice od Tepićeve smrti.

Minstarstvo branitelja navodi da je Tepić "bio svestan razmera posledica koje podizanje skladišta može izazvati", a da je "samo zahvaljujući hrabrosti hrvatskih specijalnih jedinica ta tragedija nije postigla svoj puni efekt", kao i da bi bila puno veća da Tepić "nije sprečen u nameri da digne i ostalih nekoliko skladišta u vazduh".

Ministarstvo u saopštenju tvrdi i da je "ovakav čin istovetan mnogim terorističkim činovima s kojima se suočavaju današnja Evropa i svet".

Istovremeno, Ministarstvo podseća da su u proteklih deset dana iz Srbije stizale kritike na Zakon o hrvatskim braniteljima iz Domovinskog rata i članovima njihovih porodica, jer su, kako smatra, srpskim čelnicima sporne osnovne odredbe da su "hrvatski branitelji branili i odbranili Republiku Hrvatsku unutar međunarodno priznatih granica od agresije koju je, između ostalih, izvršila Srbija".

U tim kritikama, ocenilo je Ministarstvo, predsednik Srbije Aleksandar Vučić navodio je kako sa srpske strane postoji dobra volja da se stvari rešavaju na najbolji način, dobrosusedskim odnosima.

"Sada smo svedoci da isti čelnici koji prozivaju Ministarstvo hrvatskih branitelja zbog tzv. ratne retorike, podižu spomenik u Beogradu bivšem majoru Jugoslovenske armije Milanu Tepiću u nadležnosti dvojice ministara srpske Vlade, nazivajući ga narodnim herojem, zahvaljujući kojem je Srbija danas pravednija i bolja država, a čime zapravo priznaju agresiju JNA i Srbije na Republiku Hrvatsku", tvrdi se u saopštenju.

Ministarstvo u saopštenju tvrdi i da je time Srbija priznala da je Hrvatska vodila "pravedan, obrambeni i oslobodilački rat", a kako navode, na čemu se temelji novi Zakon o hrvatskim braniteljima.

Prema tvrdnjama Ministarstva, Srbija je ovim "dala poruku koja nije dobar temelj za stvaranje dobrosusedskih odnosa na koje se proteklih dana pozivaju srpski čelnici".

Tepić je rođen u mestu Komlenac kod Kozarske Dubice godine 1951. godine, a poginuo je 29. septembra 1991. u Bedeniku kod Nove Rače. Ne želeći da prepusti neprijatelju veliko skladište oružja i municije, major Tepić digao je u vazduh vojno skladište i sebe.

Ministar odbrane Zoran Đorđević izjavio je da su herojsko delo i svesno podneta žrtva odredili sudbinu majora Milana Tepića, ali u sudbinu mnogih drugih.

"Žalimo jer je Srbija izgubila hrabrog i časnog oficira, uzornog i poštenog građanina i odvažnog vojnika. Njegovo delo veće je od svih nas i nema načina da to bilo ko od nas premeri. Nemerljivo je", poručio je Đorđević.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

126 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: