"Evropa koju poznajemo previše slaba, spora, neefikasna"

Francuski predsednik Emanuel Makron izneo je svoju viziju budućnosti Evrope.

Izvor: Tanjug

Utorak, 26.09.2017.

20:21

Njegova vizija podrazumeva tesnu saradnju evrozone i veće jedinstvo u odbrani, imigraciji i bezbednosti.

"Evropa koju poznajemo je previše slaba, spora, neefikasna, ali samo Evropa nam daje kapacitet da delujemo na svetskoj sceni suočeni sa velikim savremenim izazovima", rekao je on.

Prema njegovim rečima, potrebno je definisati evropsku odbrambenu strategiju oko 2020. godine

"Na početku sledeće decenije Evropa mora da ima zajedničke snage za intervencije, zajednički vojni budžet i zajedničku doktrinu delovanja", rekao je Makron u govoru studentima na Sorboni.

Te snage bi mogle da deluju kao "partner za nacionalne vojske" u zemljama koje žele da učestvuju u šemi, prenosi AFP.

Takođe je dodao da Evropa treba da ima zajedničke snage civilne zaštite, ali i evropsku obaveštajnu službu radi bolje borbe protiv terorizma.

On je rekao da želi da otvori francusku vojsku za evropske vojnike i predložio drugim članicama EU da učine isto na dobrovoljnoj bazi.

Kada je reč o imigraciji, Makron je predložio zajedničku evropsku kancelariju za azil, koja bi ubrzala i usaglasila procedure pojedinačnih zemalja.

"Samo sa Evropom možemo efikasno da zaštitimo naše granice i poželimo dobrodošlicu onima kojima je zaštita potrebna na dostojanstven način, a u isto vreme da pošaljemo kući one koji nemaju pravo na azil", rekao je Makron, prenosi Rojters.

On predlaže i postepeno formiranje evropske granične policije.

"Jedini način da se osigura naša budućnost je obnova Evrope kao suverene, ujedinjene i demokratske", kazao je francuski predsednik.

Osvrnuo se i na ulazak Alternative za Nemačku u Bundestag, što je prvi put posle 60 godina da se krajnja desnica našla u nemačkom parlamentu.

"Mislili smo da se prošlost neće vratiti", rekao je on dodavši da je pojava takvog izolacionističkog stava rezultat toga "što smo zaboravili da branimo Evropu".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: