Rijad preti povodom rezolucije o Jemenu

Saudijska Arabija je zapretila drugim zemljama povodom predložene rezolucije u UN kojom bi bilo omogućeno slanje međunarodnih i nezavisnih istražitelja u Jemen.

Izvor: Beta

Utorak, 26.09.2017.

17:13

Rijad preti povodom rezolucije o Jemenu

Upućeno pismo pokazuje da je Rijad upozorio da bi usvajanje rezolucije koju su predložile Kanada i Holandija moglo "negativno da utiče" na trgovinske i diplomatske veze sa Saudijskom Arabijom.

Saudijska Arabija i druge arapske države se zalažu za rezoluciju koja bi podržala unutrašnju istragu vlade koju Rijad podržava.

Dvoje zapadnih diplomata je potvrdilo da su njihove zemlje dobile saudijsko pismo.

Saudijski ambasador u Ženevi je rekao da ne zna za postojanje pisma.

U Jemenu ratuju međunarodno priznata vlada i šiitski pobunjenici - saveznici bivšeg predsednika Alija Abdulaha Saleha, kojeg podržava Iran.

Koalicija koju predvodi Saudijska Arabija od 26. marta 2015. bombarduje položaje šiitskih pobunjenikau Jemenu. Ta koalicija podržava predsednika Abeda Raboa Mansura Hadija, koji je bio primoran da pobegne iz zemlje.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

23 h

Podeli: