Tramp: Američki student bio brutalno pretučen u S. Koreji

Američki predsednik Donald Tramp optužio je Severnu Koreju da je brutalno mučila američkog studenta koga je do sredine juna ove godine držala u zatočeništvu.  

Izvor: Tanjug

Utorak, 26.09.2017.

17:32

Tramp: Američki student bio brutalno pretučen u S. Koreji
Foto: Gettyimages

Oto Vormbir (22), koji je više od godinu dana proveo u zatvoru u Severnoj Koreji, preminuo je 19. juna, svega nekoliko dana nakon što je oslobođen iz severnokorejskog zatvora i upućen kući u SAD u stanju kome, iz koje se nije probudio.

Tramp je i ranije optuživao Pjongjang za Vormbirove patnje, ali je ovo prvi put da je tamošnje vlasti javno optužio da su ga mučile.

Američki zvaničnici kažu da je Tramp bio lično pogođen Vormbirovom smrću i da njegovi najnoviji komentari predstavljaju jačanje pritiska na režim Kim Džong-una.

Vormbir je bio optužen za delovanje protiv severnokorejske države nakon što je pokušao da ukrade reklamni poster iz hotela u Pjongjangu. On je osuđen na 15 godina teškog rada.

"Oto je pretrpeo nezamislivo mučenje", napisao je američki predsednik na Tviteru nakon intervjua koji su za Foks njuz dali Vormbirovi roditelji.

"Oni su Otoa oteli, mučili ga, namerno ga povredili. Oni nisu žrtve, oni su teroristi", izjavio je Otov otac Fred Vormbir.

On je ranije kritikovao administraciju bivšeg predsednika Baraka Obame da je nedovoljno učinila za njegovog sina, navodeći da su državni zvaničnici savetovali porodici da ne izlazi u javnost, kako ne bi naljutili severnokorejski režim.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: