UN: 480.000 Rohingja izbeglo iz Mjanmara u Bangladeš

Oko 480.000 pripadnika Rohingja muslimana pobeglo je u Bangladeš zbog nasilja u Mjanmaru koje je izbilo pre mesec dana, saopštile su Ujedinjene nacije.

Izvor: Tanjug

Utorak, 26.09.2017.

16:12

UN: 480.000 Rohingja izbeglo iz Mjanmara u Bangladeš

U izveštaju agencija UN i međunarodnih humanitarnih organizacija, procene o broju izbeglih su korigovane na gore uz napomenu da je za samo dva dana izbeglo 45.000 ljudi.

Izbeglički kampovi i improvizovana naselja u pograničnoj teritoriji Bangladeša su pretrpani jer je pre najnovijeg nasilja tu već bilo smešteno oko 300.000 Rohingja, prenosi AFP.

Nasilje u Mjanmaru izbilo je 25. avgusta kada je grupa pobunjenika, pripadnika Rohingja naroda, napala policijske položaje u Mjanmaru, a bezbednosne snage su im uzvratile.

Mnoga sela su spaljena i stotine ljudi je poginulo, većinom Rohingja muslimana.

Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Antonio Gutereš izvestiće u četvrtak Savet bezbednosti o nasilju u Mjanmaru, koje je opisao kao etnicko čišćenje, nakon što je sedam zemalja članica SB zatražilo održavanje sednice.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: