Moskva ima dokaze: Teroristi koristili sarin u Siriji

Moskva ima dokaza da su ekstremisti koristili nervni gas sarin u sirijskom gradu Kan Šeikunu u aprilu, izjavio zvaničnik ruskog ministarstva spoljnih poslova.

Izvor: B92

Utorak, 26.09.2017.

14:00

Moskva ima dokaze: Teroristi koristili sarin u Siriji
Getty images

"Pažljivo pratimo situaciju. Postoji mnoštvo dokaza koji ukazuju na to da su teroristi aktivirali bombu sa sarinom iz provokativnih razloga", rekao je Mihail Uljanov, koji je direktor odeljenja za neširenje i kontrolu naoružanja u ruskom ministarstvu spoljnih poslova, prenosi ruska agencija Tass.

On je rekao da stručnjaci odbijaju da posete mesto gde se navodno 4. aprila dogodio napad hemijskim oružjem iako bezbednosna situacija to dozvoljava.

On je rekao da takvo ponašanje izaziva ljutnju da ni istražitelji Organizacije za zabranu hemijskog oružja (OPCW), ni stručnjaci zajedničkog istražnog mehanizma OPCW-Un nisu posetili Kan Šeikun i vazdušnu bazu Šajrat, gde se navodno napad dogodio.

"Oni odbijaju da odu, a prema našim podacima bezbednosna situacija dozvoljava da se ode u tu oblast", dodao je Uljanov.

Zajednički izveštaj Organizacije za zabranu hemijskog oružja i UN-a biće objavljen 26. oktobra, rekao je ruski diplomata i dodao da će Rusija proučiti taj izveštaj, njegov kvalitet i koliko je ozbiljna bila istraga i da li je i ovaj put istraga sprovedena na daljinu da će tada moći da iznese zaključke.

Rekao je da tom istraživačkom telu mandat ističe sredinom novembra i da će Rusija tada ispitati da li ima smisla produžavati njihov mandat.

Istažitelji Ujedinjenih nacija saopštili su početkom septembra da su našli čvrste dokaze da je avion napravljen u Rusiji koji su koristile vazdušne snage sirijskog predsednika Bašara Asada izveo napad bojnim otrovom sarinom u kojem su proletos ubijena najmanje 83 civila.

Napad je izvršen u aprilu na grad Kan Šeikun u rukama pobunjenika.UN Komisija za istragu o Siriji je zasnovala svoj izveštaj na informacijama sakupljenim iz satelitskih slika, video snimaka, fotografija, medicinskih beleški i više od 300 intervjua.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: