Erdogan o referendumu Kurda: Preti etnički sukob

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan upozorio na opasnost od "etničkog i verskog sukoba" ukoliko irački Kurdistan sprovede svoj projekat o nezavisnosti.

Izvor: B92

Utorak, 26.09.2017.

13:52

Erdogan o referendumu Kurda: Preti etnički sukob
Getty images

"Ako (lider iračkih Kurda Masud) Barzani i regionalna vlada Kurdistana ne isprave brzo ovu grešku, onda će oni nečasno ući u istoriju zbog toga što su region gurnuli u etnički i verski rat", rekao je Erdogan.

Glasanje u provincijama iračkog Kurdistana i na spornim teritorijama na koje polažu pravo i Bagdad i kurdske vlasti održano je juče uprkos upozorenjima Bagdada, ali i Ujedinjenih nacija, SAD, Turske i Irana da će referendum izazvati tenzije u regionu i da će skrenuti pažnju s borbe protiv Islamske države.

Kurdi su dominantno stanovništvo na jugoistoku Turske, severu Sirije, severu Iraka i severozapadu Irana. Te četiri oblasti čine region Kurdistana. Irački deo Kurdistana, na severu, ima autonomiju od 1991.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: