Iračka vlada neće da razgovara s "otcepljenim" Kurdisatnom

Iračka vlada neće održati razgovore sa regionalnom vladom Kurdistana o rezultatima "neustavnog" referenduma o nezavisnosti održanom u ponedeljak.

Izvor: B92

Utorak, 26.09.2017.

08:08

Iračka vlada neće da razgovara s
Tanjug-AP

"Nismo spremni da diskutujemo ili vodimo dijalog o rezultatima referenduma, jer je neustavan", saopštio je premijer Iraka Hader al-Abadi, prenosi Rojters.

Regionalna vlada Kurdistana saopštila je da je referendum neobavezujući i da samo predstavlja legitiman čin pokušaja da se pregovara sa Bagdadom i okolnim zemljama o otcepljenju Kurdistana od Iraka.

Građani Kurdistana u ponedeljak su se izjasnili na referendumu o nezavisnosti, a rezultati se očekuju u roku od 72 sata od zatvaranja biračkih mesta. Kako je izjavio predsednik Regionalne vlade Kurdistana Masud Barzani, irački Kurdi spremni da "plate bilo koju cenu radi slobode", prenele su agencije.

Turska i Iran su zabrinuti da bi referendum mogao da raspali separatističke strasti unutar brojne kurdske populacije u te dve zemlje. Iran je referendum okarakterisao kao "pogrešno glasanje u pogrešno vreme" i ponovio svoju podršku teritorijalnom integritetu Iraka.

Portparol iranskog Ministarstva spoljnih poslova Bahram Gasemi rekao je danas novinarima da bi to glasanje moglo "da dovede do razvoja događaja koji bi mogli da ugroze ljude u regionu, a pogotovo kurdski narod", prenosi AP.

Turski parlament je na vanrednoj sednici obnovio mandat koji vojsci dozvoljava da interveniše u Iraku i Siriji, a turski zvaničnici su u više navrata upozorili polu-autonomnu regionalnu vladu Kurdistana u Iraku da odustane od referenduma za nezavisnost.

Turski ministar odbrane Turske Nuretin Šanikli uporedio je referendum sa "ciglom", koja ukoliko se izvuče može srušiti "strukturu izgrađenu od delikatnih i krkih balansa", upozorivši da bi konflikt koji bi nastao zbog referenduma mogao biti globalan.

Premijer Turske Binali Jiljdirim nazvao je referendum greškom i avanturom, rekavši da će Turska pre svega preuzeti političke, diplomatske i ekonomske mere u skladu sa "dešavanjima na terenu", dok je i vojna operacija, takođe, opcija.

Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija izrazio je u saopstenju zabrinutost zbog mogućeg destabilizujućeg uticaja referenduma, Sjedinjene Američke Države su osudile referendum, dok je američka abasada u Iraku pozvale gradjane SAD da ne putuju u to područje zbog eventualnih nemira, koji bi mogli da izbiju tokom referenduma.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: